07.09.2024 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce vína ve Francii letos podle vlády klesne téměř o pětinu

Produkce vína ve Francii se v letošním roce kvůli nepříznivému počasí sníží o 18 procent na 39,3 milionu hektolitrů. Předpovědělo to podle agentury Reuters francouzské ministerstvo zemědělství. Ještě minulý měsíc se přitom předpokládalo, že letošní produkce dosáhne 40 až 43 milionů hektolitrů.

"Za tímto poklesem stojí zejména nepříznivé klimatické podmínky, které snížily produkční potenciál téměř ve všech vinařských oblastech," uvedlo ministerstvo.

Deště a šíření chorob

Na pěstování révy vinné ve Francii mají podle ministerstva negativní vliv mimo jiné silné deště, které přispívají k šíření chorob na vinicích. Nová prognóza je o 11 procent nižší než pětiletý průměr, který činí 44,2 milionu hektolitrů ročně. Víno patří ve Francii k důležitým exportním artiklům, jeho spotřeba na domácím trhu se však snižuje, upozornila agentura Reuters.

Víno je neoddělitelnou součástí francouzské kulturní identity. Vinařské odvětví zaměstnává ve Francii na půl milionů lidí a je druhým největším francouzským exportním sektorem s hodnotou 17 miliard eur v roce 2022. Důležitým segmentem je vinařská turistika, která ročně do Francie přiláká na 11 milionů turistů.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down