08.09.2024 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Před 90 lety byla otevřena botanická zahrada v Prostějově

Botanická zahrada v Prostějově, která byla slavnostně předána do užívání 9. září 1934, byla založena městem a zaměřena na prezentaci regionální flóry. Zahrada nabízí systematický přehled bylin. Nese jméno význačného botanika a ochránce přírody Petra Albrechta, který ji zachránil za komunismu, kdy měla být zlikvidována kvůli rozšiřování kasáren. Ročně sem zamíří odhadem zhruba 8000 lidí.

V zahradě v současnosti na rozloze 4,6 hektaru roste na 1500 rostlin ze 105 čeledí a menší počet dřevin. Původní počet byl více než dvojnásobný, přes 3300 druhů rostlin, v letech 1944-1945 byla však zahrada prakticky zničena. Později se sice začalo pracovat na jejím obnovení, ale už nikdy nedosáhla původního rozsahu.

Historie

První snahy o založení zahrady se připisují Václavu Spitznerovi, profesoru a později řediteli prostějovské reálky. Po jeho smrti v roce 1907 jeho záměr prosazovali jiní profesoři reálky. V roce 1933 bylo zřízeno Kuratorium pro botanickou zahradu v Prostějově, jehož členy se stali profesoři botaniky prostějovských středních škol, další odborníci a nadšenci. Ve druhé polovině třicátých let byl součástí zahrady i zookoutek, který měl zvýšit její přitažlivost pro návštěvníky. Záměr se však neosvědčil, protože přes velké úsilí se nepodařilo uchovat zvířata v dobrém zdravotním stavu. Po několika letech musel být proto zookoutek zrušen. Zastupitelstvo města Prostějov rozhodlo v roce 2012, že bude botanická zahrada pojmenována po zastupiteli, který se významně zasloužil o záchranu botanické zahrady. Zaměřoval se zejména na mizející stepní a mokřadní lokality a pro své ekologické úsilí a politické nasazení získal i podporu veřejnosti, která jej zvolila do zastupitelstva. Spolu s téměř celou rodinou byl v roce 2001 ve věku 40 let zabit při autonehodě. V roce 2014 byla zahrada rozšířena do části bývalého vojenského areálu.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down