Provozovatelé pěstitelských pálenic na jižní Moravě zahájili letošní sezonu zhruba o 14 dní dříve, než je obvyklé. Mohou za to červencová tepla, která umožnila ovoci rychleji dozrát. Dotázané pálenice kvůli zvýšení spotřební daně a vyšším cenám za energie zdražily litr padesátiprocentní pálenky zhruba o deset až 15 korun, na počtu zákazníků se to však podle nich neprojevilo. Sezonu provozovatelé, které ČTK oslovila, hodnotí jako slabší, proti předchozímu roku jsou však spokojenější.
"Když jsme před 34 lety začínali, tak jsme pálili až kolem 20. srpna. Letos jsme ale začali pálit už 1. července, a to třešně. Těch pálíme vždy nejméně, ale letos jich lidé natrhali dost. Už jenom kvůli tomu, že poslední dva roky nebylo nic," uvedla za pálenici ve Viničných Šumicích Marie Stejskalová. S dřívějším pálením začala také pěstitelská palírna sv. Urban v Syrovicích na Brněnsku, kde z pálení třešní koncem července přešli na meruňky.
O úrodě rozhodl mráz
S letošní úrodou jsou provozovatelé spokojení pouze v některých částech jižní Moravy. "Někde měla zahrada dobrou úrodu, jinde to zmrzlo. Na některých kopcích se ovoci dařilo, ale pod nimi v dolině přišel mráz a nemají nic," uvedla Stejskalová. Špatnou úrodu pěstitelé měli na Tišnovsku. "Neurodilo se téměř nic. Spoustu ovoce, které pálíme, nám zákazníci dávají z dovozu od jiných pěstitelů. Máme velký kotel, takže jsme nuceni menší objednávky posílat ke konkurenci," řekl zaměstnanec pěstitelské pálenice v Tišnově Martin Kappel.
Všechny dotázané pěstitelské pálenice musely kvůli letošnímu zvýšení spotřební daně na lihoviny své produkty zdražit. Na ceně se projevily také vyšší ceny plynu a elektřiny. Cena jednoho litru padesátiprocentní pálenky tak činí v průměru 200 korun. "Ze začátku jsme byli nervózní, že tolik zdražujeme. Ale naši zákazníci mají vlastní ovoce ze zahrady, dělají to rádi a pálenka jim chutná. Že by nám ubylo zákazníků, to ne," uvedla Stejskalová.
Provozovatelé pálenic jsou přesvědčení, že zvýšení spotřební daně povede lidi častěji k tomu, aby pálenku vyráběli nelegálně sami. "Rozhodně to má vliv na zákazníky. Říkají mi, že je to neúnosné a přecházejí k pálení doma," řekl Jan Dostál z pálenice v Heršpicích na Brněnsku. Na rozvoj černého trhu už před časem upozornil tajemník Unie destilatérů Jakub Gottwald, který uvedl, že se v Česku nelegálně vypálí více destilátu než v legálních palírnách.
Zákazníci aktuálně do jihomoravských pálenic dovážejí převážně kvasy z meruněk, po nich budou následovat jablka a hrušky a nakonec přijdou švestky. Končit by se s pálením mělo během začátku příštího roku, není to však úplně jisté. "Nikdy dopředu nevíme, do kdy budeme pálit. Stačí jedna bouřka s kroupy a všechna úroda je pryč," uvedla Stejskalová.
Zdroj: ČTK