18.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkci palíren v Pardubickém kraji letos ovlivní lokální mrazíky

Výrobu pálenky v pěstitelských palírnách v Pardubickém kraji poznamenají jarní mrazíky, které lokálně poškodily ovocné stromy a některé regiony přišly o část úrody. Jsou ale místa, kde počasí ovoce nepoškodilo. ČTK to řekli majitelé pálenic.

"Třešní bylo málo, zmrzly, švestky jsou ze třech čtvrtin zmrzlé. Ale je to různé, v jedné vesnici je půlka stromu zmrzlá a půlka stromu dobrá. Vidím to na lehce podprůměrnou sezonu. Nebude to žádná sláva," řekl ČTK Cyril Dvořák z Palírny Blížňovice, obec spadá pod Hrochův Týnec na Chrudimsku.

Nejhorší sezona

Naopak Kutílkova palírna ze Žlebských Chvalovic na Chrudimsku zažila nejhorší sezonu za posledních 20 let už loni. Když má dobrý rok, vyrobí 1500 až 2000 litrů padesátiprocentního destilátu, loni palírně klesla výroba na 380 litrů. "Mohlo za to počasí, také jsme zdražovali o 28 korun na litr kvůli spotřební dani a dražšímu plynu. Někteří lidé na to neměli, zaregistrovali jsme úbytek zákazníků," řekl Kutílek.

Letošní sezona se v Železných horách, kde Kutílkova palírna působí, zatím jeví mnohem lépe. Mrazy region nezasáhly. Palírna zatím zpracovávala rané hrušky, kterých lidé přivezli kolem 12 tun. A teď bude přijímat hrušky a švestky a později jablka. "Železným horám se mrazy vyhnuly. Letos zdražovat nebudeme, i když spotřební daň je zase vyšší, podařilo se nakoupit levnější plyn," řekl Kutílek.

Kutílkova palírna dovezený kvas nezpracovává. Má vlastní nádoby na kvašení, což skýtá 180 metrů krychlových kvasicího prostoru. Její stálí zákazníci vědí, v jaké kvalitě mají ovoce přivézt. Záleží na tom výsledná chuť destilátu, uvedl Kutílek.

"Máme v databázi přes 1000 zákazníků, ti to vědí. Klepané čisté ovoce nevadí, ale vadí hniloba, nezralé nebo popraskané ovoce, nečistoty jako je lupení, kousky větví. Několik let zpátky jsme lidem ovoce vraceli, protože bylo nezralé nebo špatné, ale to už se neděje," řekl Kutílek.

Také Pěstitelský lihovar Sloupnice očekává, že ovoce bude letos dostatek a bude kvalitní. "Ovoce je dobré, cukernatost je slušná. Pálili jsme třešně, teď lidé vozí letní jablka. Švestek bude asi méně. Ale my jsme region, kde je nejvíc jablek, převažují tady, je tu chladnější podnebí," řekl ČTK majitel palírny Marek Novotný.

Jeho palírna vyrobí okolo 10.000 litrů padesátiprocentního alkoholu ročně. Začíná v létě a vše má vypáleno do dubna následujícího roku. "Z domácího kvasu, co si lidé udělají, moc nepálím, to je tak pětina produkce. Většině lidí kvas dělám já, chtějí mít jistotu, že budou mít dobrou pálenku," řekl Novotný.

Od ledna vzrostla spotřební daň na alkohol a v dalších letech se ještě bude zvyšovat. Palírny mnohdy musely nárůst do ceny zákazníkům promítnout. Zatěžují je i další vstupní náklady. "Jeden rok není navýšení spotřební daně zásadní, ale když to takhle půjde tři roky za sebou, tak se to musí do výsledné ceny promítnout. Každý se loni snažil vypálit ovoce do konce roku ještě za starou daň, když od ledna šla nahoru," řekl Dvořák.

Litr padesátiprocentní pálenky stojí zhruba od 190 do 230 korun, cena se liší podle toho, zda zákazníci mají vlastní kvas a podobně. Palírny se obávají moc zdražovat a každé zvýšení cen zvažují.

"Musel jsem si ubrat něco ze své marže, abych nemusel tolik zdražovat. U mě stojí litr destilátu 230 korun. Půl litru rumu stojí v obchodě 160 korun. Ve finále domácí padesátiprocentní pálenka vyjde levněji a je to kvalitní ovocný destilát, nic barveného," řekl Novotný.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down