16.08.2024 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návštěvníci Znojemského vinobraní letos uvidí nové koruny krále a královny

Návštěvníci letošního Znojemského historického vinobraní uvidí od 13. do 15. září na hlavách představitelů krále Jana Lucemburského a královny Elišky Přemyslovny nové koruny. Organizátoři je nechali vyrobit jako novinku pro letošní 40. ročník. Především královnina koruna má být poměrně věrnou replikou originálu, protože vychází z dobového vyobrazení, řekl dnes na tiskové konferenci starosta František Koudela (ODS), který byl ještě do minulého týdne ředitelem Znojemské Besedy.

Nové koruny panovníků

Poprvé budou k vidění při historickém průvodu v pátek večer a posléze při sobotním průvodu, který čítá okolo 500 dobově oblečených účastníků a je jednou z hlavních atrakcí vinobraní. "Předchozí sloužily nejméně 15 let. Chtěli jsme něco nového a tohle byl jeden z námětů režisérky průvodu Šárky Charvátové, která se věnuje i návrhům kostýmů. Podílela se i na podobě korun. Na koruně královny hraje dominantní roli orlice, kterou Přemyslovci používali. Koruna je robustnější a výraznější než ta předchozí, z mého pohledu majestátnější," popsal Koudela. Výrobu zajistila firma Graciella, která se zabývá mimo jiné výrobou replik různých historických korun, například pro filmy či do zahraničí.

Nové budou také pamětní mince, jubilejní ročník na nich bude připomínat číslo 40. Jak však Koudela připomíná, poprvé se vinobraní konalo už v roce 1966, ale po roce 1968 následovala dlouholetá přestávka a tradice byla obnovena až po roce 1989. Z akce se stala nejnavštěvovanější jednorázová kulturní akce ve městě i okolí a v posledních letech do města zavítá mezi 80.000 a 90.000 lidmi.

Letos se poprvé podařilo zajistit přímé vlakové spojení z Prahy, budou jezdit také doplňkové spěšné vlaky do Jihlavy, díky čemuž budou mít posílené spojení například i Moravské Budějovice a Jemnice. Stejně tak pojedou v sobotu spěšné vlaky do Brna přes Moravský Krumlov s přípojem do Ivančic. "Jízdní řády regionálních autobusů budeme znát na začátku září," doplnil nynější pověřený ředitel Besedy Karel Semotam. Rozšíření se dočká na vinobraní městská doprava. Mnohem víc lidí tak bude moci využít veřejnou dopravu a nebude muset řešit parkování na okraji města.

Novinkou bude letos i baby point v budově úřadu, čímž se podle Koudely naplňuje heslo, že vinobraní je pro všechny věkové kategorie. Lidé, kteří do Znojma přijedou, si obvykle najdou hudební scénu s žánrem, který se jim líbí, na mnoha místech mohou ochutnávat víno a vybrat si z bohaté programové nabídky.

Místní už se nyní mohou podívat na výstavu dvorního fotografa vinobraní Zdeňka Dvořáka, která se nachází v Hradní ulici u Enotéky a nabízí obrazy z dřívějších ročníků.

Vstupenky si mohou zájemci stále koupit v předprodeji v síti Ticketstream.

Druhé největší vinobraní na jižní Moravě, Pálavské, se letos koná v Mikulově o týden dříve. Jsou roky, kdy se termíny kryjí, letos mohou nadšenci navštívit v případě zájmu obě.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down