20.08.2024 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mekka botaniky a zahradnictví otevřela své brány teplickým kolegům

Jestliže muslimové musí jednou za život na pouť do Mekky, pak botanici musí do Královských botanických zahrad v Kew a zahradníci do zahrady Královské zahradnické společnosti ve Wisley. Obě instituce otevřely své dveře teplickým pracovníkům na jejich inspirativní cestě.

Avšak historie této cesty se začala rýsovat již v minulém roce, kdy se setkal ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla a ředitel zahrady Kew Richard Barley. „V roce 2023 mě přijali v Kew s otevřenou náručí a popovídání s Richardem Barleym při prohlídce zahrady bylo inspirativní. Zároveň mě ujistil, že v Kew máme dveře otevřené a můžeme s sebou vzít kolegy, což jsme učinili v letošním roce,“ říká ředitel zahrady Petr Šíla. Celé dva dny tak vedení teplické botanické zahrady nasávalo informace a podněty všeho druhu.

V rámci komentované prohlídky si pracovníci prohlédli skleník princezny z Walesu rozdělený do deseti teplotně odlišných částí. Navštívili sbírku růží a inspiraci získávali zejména v rozsáhlých skalkách, v uspořádání skalničkového skleníku a v dalších částech takto rozsáhlé zahrady. Na své si přišli jak pracovníci skleníkové, tak i venkovní části zahrady. Milé bylo i setkání s Olivia Johnson, která se stará o vnější vztahy zahrady a na místě nám vše zařídila. Ovšem ředitel zahrady Richard Barley se pro tentokrát omluvil, neboť byl pracovně mimo Londýn.

Jeden den bylo věnovaný návštěvě Královské zahradnické společnosti (Royal Horticultural Society) a její největší zahradě ve Wisley. Zde nás čekal program v podobě komentované prohlídky, které se zhostila Emma Allen, vedoucí pro zahradnické vztahy. Prohlídka směřovala k jejich skleníku, který je mimochodem stejně starý jako ten teplický, včetně ukázky jejich zázemí a národních sbírek. Prohlídka pokračovala přes skalničkové skleníky až ke zkušebním záhonům, kde testují kultivary vybraných rostlin. V nové budově RHS Hilltop, kombinující zázemí pro vědecké pracovníky a návštěvníky, nás čekala Yvette Harvey, která nám ukázala nejenom knihovnu, ale i pracovny, kde se zpracovávají popisy nových kultivarů a herbáře obsahující 86 000 položek kultivarů rostlin. Jejich herbář je tak zcela odlišný od těch botanických, které uchovávají zejména položky rostlin z přírody.

„Heslem zahrady v Kew je, že naše budoucnost je botanika. Bez rostlin by nebylo možné na naší planetě existovat. Je to impulz pokračovat v naší práci, rozvíjet se a chránit naši křehkou přírodu. Pracovní cesta přinesla nové impulsy a přátelství. Zahradničina a práce s rostlinami nezná hranice, ale zná bratra,“ uzavírá téma ředitel zahrady Petr Šíla.

Zdroj: Botanická zahrada Teplice

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down