Plzeň rekonstruovala střechu školy na sídlišti, její součástí je také polointenzivní zelená střecha

Plzeň rekonstruovala za 49 milionů korun střechu své základní školy na největším sídlišti Severní Předměstí. Na všech budovách má zeleň s celkovou plochou přes 4000 metrů čtverečních. Jde o jednu z největších zelených střech ve městě. Pokrývá školní budovu, jídelnu a tělocvičnu. Absorbuje oxid uhličitý z ovzduší, přirozenou izolací snižuje náklady na energie a pomáhá se zadržováním vody, řekl primátor Roman Zarzycký. Město chce budovat další zelené střechy.

Zelená střecha na 4. základní škole v Kralovické ulici, jedna z největších v Plzni, je podle náměstka primátora Pavla Bosáka tzv. polointenzivní, a nevyžaduje tedy náročnou údržbu. "Jsou na ní vysázeny stovky květin, umístěné včelí úly a na jídelně je meteostanice, která monitoruje dešťové srážky, jež jsou akumulovány v jímce," řekl.

Lepší prostředí školy

Podle náměstkyně primátora pro školství Lucie Kantorové poslouží data z meteostanice k výuce žáků. "Sleduje klasické veličiny jako teplotu, tlak, vlhkost, rychlost a směr větru, s nimiž budou moci učitelé pracovat například v hodinách fyziky nebo matematiky. Děti se díky tomu blíže seznámí s tím, jak fungují předpovědi počasí," uvedla. Zelené střechy podle ní zlepšují prostředí školy a její okolí. Na škole je zelená plocha téměř 2800 metrů čtverečních, na tělocvičně přes 700 metrů čtverečních a nad jídelnou téměř 600 metrů čtverečních. Projekt spolufinancoval Národní program životní prostředí z výzvy hospodaření s vodou v obcích.

Do sídlištní 4. základní školy na Košutce, postavené v roce 1990, chodí téměř 800 žáků. Od roku 2007 nabízí už od prvního ročníku sportovní třídy s rozšířenou výukou tělocviku. Sportovní příprava žáků se odehrává v tematicky zaměřených blocích a na letních soustředěních. Škola spolupracuje s hokejbalovým, florbalovým, basketbalovým, hokejovým, lyžařským, cyklistickým, turistickým a plaveckým klubem i s taneční školou.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down