05.08.2024 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o klatovské karafiáty je velký, vedra i deště je ale také postihly

Zájem o sazenice klatovských karafiátů, které se pěstují v Klatovech a nejbližším okolí 220 let, byl letos znovu mimořádný. Jejich pěstování v tomto roce ovlivnila vedra i deště. Mrazuvzdorné trvalky, které na rozdíl od běžných karafiátů voní a pěstují se pořád venku, kvetly letos o deset dnů dřív. Sedm set matečních rostlin, z nichž je z každé deset sazenic, se prodalo za čtyři dny, řekl ČTK Peter Pošefka, předseda klubu osmi pěstitelů 60 druhů klatovských karafiátů, kteří je vždy v červenci tři týdny vystavují v zahradě v centru města.

"Když jsem začínal před 40 lety, tak květenství začínalo kolem 1. července, dnes už je to posunuté o týden a letos o dalších deset dnů. Klimatické změny prostě jsou," řekl Pošefka. "Geneticky sice mají dané období květenství, ale plus minus 14 dní u nich nehraje roli," dodal. Karafiátům letos ublížily i tři průtrže, protože jakmile natáhnou vodu, zahnívají. V ideálním počasí bez deště by rostlina kvetla bez problémů měsíc.

Květinářská rarita

"Je to rarita, která se pěstuje jenom v Klatovech," řekl Pošefka. Kromě vůně a pěstování venku jsou hladké a nemají zoubkované okvětní lístky. "Abychom udrželi 60 odrůd, tak si každý z osmi pěstitelů drží 20 až 30 druhů, protože jinak by pěstovali jenom ty líbivé, ale my potřebujeme všechny," dodal.

Lidé si mohou na výstavě koupit mateční rostliny a doma namnožit. "Stojí 80 korun a každá má v průměru kolem deseti sazenic, takže jedna přijde na osm korun," uvedl. Dodal, že například letnička afrikán stojí 20 až 25 korun, a není to mrazuvzdorná trvalka. "Je to koníček. Nikoho z nás by to nemohlo uživit, protože vegetační doba na množení je velmi krátká," podotkl Pošefka.

Do výstavní zahrady, kterou město pěstitelům poskytuje zdarma a podporuje je i jinak, přijde za tři až čtyři týdny 7000 až 10.000 lidí. Výstavu letos nečekaně navštívil prezident světové asociace pro pěstování hvozdíků; do této čeledi karafiáty patří. "Dozvěděl se o tom náhodou na nějaké konferenci. A divil se, proč Česká republika nedokáže takovou raritu a krásu prodat. ´Kdybychom to měli my, tak o Itálii a karafiátech ví celý svět, ale o Klatovech nikdo neví,´ řekl nám," uzavřel Pošefka.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down