08.08.2024 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny ve 32. týdnu

Situace se škůdci podobná minulému týdnu. Nejčastější jsou dřepčíci a na některých pozemcích molice. Objevují se vajíčka můr, budou se postupně líhnout housenky. Zůstává vysoká početnost bělásků. Množství osenice polní v lapácích zatím nízká. Projevuje se žír drátovců, souvratě mohou poškodit jedinci migrující ze sousedních ploch. Počasí podporuje výskyt svilušky chmelové.

V napadených porostech zůstává vysoká početnost třásněnek, ze zasychajících porostů postupně odlétá na zdravé rostliny v okolí.

Brukvovitá zelenina

Početnost škůdců zůstává nízká, rizikoví zůstávají dřepčíci a molice, lokálně mohou škodit housenky můr. Výskyt bělásků vysoký, počet vajíček často překračuje práh škodlivosti, ale škodlivost záleží na intenzitě ochrany – citlivé housenky regulují postřiky proti dalším škůdcům. Škodlivé výskyty molic s výskytem medovice jen na pozemcích, kde se nezdařila ochrana proti předchozím generacím a molice přeletuje mezi porosty. Třásněnek na brukvovité zelenině je méně, ale riziko pro náchylné odrůdy zelí zůstává až do podzimu, mohou se stěhovat z napadených porostů cibule, které předčasně zasychají.

Ostatní zelenina

V cibuli zůstává vysoká početnost třásněnek, ale předčasné zasychání porostů od nejstarších listů způsobují choroby. V různých plodinách mohou škodit polyfágní svilušky, které již škodí na cukrovce. Zvyšuje se početnost dospělců osenice polní, ale odchyty ve feromonových lapácích jsou zatím nízké. Létají různé druhy můr, makadlovka řepná aj., škodlivost bude odlišná pozemek od pozemku.
Rizikoví jsou v tomto období dřepčíci, molice, bělásci, zápředníček, třásněnky, mandelinka, housenky, mšice, slimáci a další druhy.

Celá zpráva diagnostiky chorob zeleniny je ke shlédnutí zde. Pracovníci výzkumného týmu Integrovaná ochrana zemědělských plodin proti škůdcům, z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni společně s týmem z České zemědělské univerzity v Praze provádějí týdenní monitoring chorob a škůdců polní zeleniny (od 1. dubna do 31. října) pro potřeby členů Zelinářské unie Čech a Moravy i dalších pěstitelů zeleniny. Garant za hmyzí škůdce je Ing. Holý, Ph.D., za oblast chorob doc. Ing. Jan Kazda, CSc.

Zdroj: VÚRV*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down