Mykofágní brouk Sericoderus lateralis na černi rajčatové

V rámci monitoringu chorob a škůdců ve skleníku (Dolní Lutyně) patřící firmě Farma Bezdínek s.r.o. byl v letech 2022 a 2023 zaznamenán výskyt choroby černě rajčatové, jejíž původcem je houba Cladosporium fulvum Cooke, 1878. Při detailní kontrole skvrn (lézí) na spodní straně listů rostlin rajčete jedlého byl zaznamenán hojný výskyt drobného brouka o velikosti 1 mm.

Několik jedinců bylo předáno na pracoviště Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně. Tam byla provedena determinace a bylo zjištěno, že se jedná o druh Sericoderus lateralis. Pozorováním přímo ve skleníku a také pod Petriho miskou bylo zjištěno, že dospělci i larvy druhu S. lateralis jsou schopni konzumovat pletiva houby C. fulvum. Nabízí se otázka, zda tímto způsobem přispívají k redukci černě rajčatové, nebo naopak tuto chorobu šíří v podobě vitálních spor?

Materiál a metody

V provozu skleníku o rozloze 11 ha patřící firmě Farma Bezdínek s.r.o. (Dolní Lutyně) je v rámci systému integrované ochrany rostlin prováděn pravidelný a intenzivní monitoring škůdců a chorob. Ten mimo jiné zahrnuje vizuální kontrolu zhruba 10 % plochy porostu. Tato kontrola je prováděna v týdenních intervalech a v případě potřeby i častěji. Je-li na rostlinách zjištěn výskyt podezřelých symptomů je přímo v rámci provozu prováděna detailnější vizuální prohlídka pomocí stereoskopického mikroskopu. Ve skleníku je také možné provádět pomocí laboratorního materiálu a entomologických pomůcek některá základní pozorování zjištěných členovců. Zejména jde o studium intenzity fytofagie škůdců, dochování larválního stadia do dospělce, účinnost bioagens, apod.

Je-li v porostu detekován neznámý a případně potenciálně škodlivý druh členovce je prováděn odběr těchto jedinců. Pro přesnou determinaci je navázaná spolupráce s odborníky z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně, kam bývá tento materiál odeslán. Obvykle umožňují odborné kapacity tohoto pracoviště determinaci na úroveň druhu, popřípadě rodu.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2024*

Tento výsledek vznikl v provozu hydroponického skleníku firmy Farma Bezdínek s.r.o.

Text a foto: Ing. Václav Psota, Ph.D.,1 doc. Ing. Jan Bezděk, Ph.D.,2 ,1Farma Bezdínek s.r.o., 2Mendelova univerzita v Brně

Článek byl odborně recenzován. Seznam použité literatury je k dispozici u autorů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down