Blunervirus solani – nové riziko pro pěstování rajčat

Blunervirus solani je patogen, který byl poprvé zaznamenán v roce 2018 na rajčatech na území Itálie. Následně byl tento virus zjištěn v několika dalších evropských zemích i na dalších kontinentech. Výskyt nového škodlivého organismu, který přímo napadá plody, představuje vážnou hrozbu pro všechny oblasti s produkcí rajčat.

Blunervirus solani, syn. Tomato fruit blotch virus (ToFBV), taxonomicky náleží do třídy Alsuviricetes, řádu Martellivirales, čeledi Kitaviridae a rodu Blunervirus.  Jedná se o nově se objevující virus na lilku rajčeti (Solanum lycopersicum). ToFBV byl poprvé popsán ze symptomatických vzorků rajčat odebraných v Laziu (Itálie) v roce 2018 na rostlinách, jejichž plody se vykazovaly proláklinami na plodech a nepravidelným dozráváním.

Zajímavé je zjištění, že u uskladněných vzorků odebraných v roce 2012 byl rovněž tento patogen detekován, což ukazuje na to, že ToFBV se v této zemi vyskytuje přinejmenším od tohoto roku. Odlišný izolát téhož viru byl zjištěn také ve vzorcích z Austrálie. V prosinci 2023 byl ToFBV detekován v rajčatech pěstovaných v různých skleníkových hospodářstvích v provincii Ragusa (Sicílie). Plody infikovaných rajčat vykazovaly kulaté nebo nepravidelné chlorotické skvrny, zatímco na mladých či středně vyvinutých listech žádné symptomy pozorovány nebyly. Následně byla přijata eradikační opatření k potlačení výskytu tohoto patogena.

Biologie a symptomy výskytu patogena

Příznaky spojené s ToFBV byly pozorovány na rajčatech pěstovaných v polních podmínkách i ve skleníkových hospodářstvích. Dosud nebyly zaznamenány žádné příznaky na listech. Napadené plody se vykazují chlorotickými skvrnami, důlky či proláklinami a nepravidelným dozráváním. Pomocí transmisní elektronové mikroskopie (TEM) bylo možné ve vzorcích, připravených z perikarpu (oplodí) rajčat infikovaných ToFBV, pozorovat baciloformní částice viru (přibližně 25 nm široké × 100 nm dlouhé). Při studiu pletiva plodů byla nejvyšší koncentrace viru zjištěna právě v perikarpu. V semenech rajčat bylo možné ToFBV detekovat na jejich vnějším obalu, ale ne v klíčících semenáčcích, což naznačuje, že se patogen nepřenáší semeny.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2024

Text: Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down