Pestrá vinice 2024 - Život ve vinici, od hmyzu po muflony

Vinaři z Moravy a Čech se sejdou nad tématem Pestré vinice. Cílem 2. ročníku je osvěta v přístupu k vinohradnictví jako k součásti pestré a živé krajiny. Setkání je věnováno vinařům, kteří svoji úlohu chápou šířeji, jako úkol krajinu zušlechťovat a předávat dalším generacím.

Jednodenní sympozium Pestrá vinice 2024 se tento rok bude věnovat všemu živému ve vinohradu. Organizátoři proto nazvali akci Život ve vinici, od hmyzu po muflony.

Jaký hmyz je pro vinohrad užitečný a který mu neprospívá?

Ptáci nejsou jen škůdci, ale i pomocníci.

Dá se spolupracovat s myslivci?

A co ploty? Potřebujeme je k ochraně vinic? A jak jejich přítomnost změní migraci zvěře? 

O tom všem a o dalších tématech budou diskutovat přední čeští odborníci v daných oblastech. Program setkání je bohatý, okořeněný skvělým společným obědem z lokálních surovin od uznávaného kuchaře pražské restaurace Alma Vojty Václavíka. Součástí programu je i mnohaúrovňová degustace národní sommeliérky Kláry Kollárové společně s rakouskými vinaři a workshop architekty Barbary Jung, věnující se malé, ale významné architektuře ve vinicích. Akce se uskuteční v charismatickém areálu Ovčárny v Sedleci u Mikulova.

Cíle akce

Edukace. Nejdůležitější součást dne. Společně s odborníky z Živé půdy budou prezentovány praktické kroky při vytváření Pestré vinice – výsadba stromů a jiných dřevin ve vinohradu jako reakce na monokulturalizaci vinohradnictví a problémy spojené s globálním oteplováním.

Pospolitost. Akce je určena pro všechny vinaře, kteří chtějí vytvářet pestrou a přirozeně odolnou vinici. Snahou je spojovat, sdílet a pomáhat v tomto úsilí všem bez ohledu na to, v jakém zemědělském režimu hospodaří a jaký produkt vytváří. Cílem je mazat nálepky vinařů, nerozdělovat tento obor, ale vytvářet pestrou vinařskou komunitu. Vnést do oboru důležitou myšlenku lokalismu. Společný oběd pro všechny účastníky Pestré vinice uvaří Vojtěch Václavíkem z KroKitchen ze surovin pocházejících výhradně od místních pěstitelů a farmářů, kteří budou oběda osobně účastni.

Sdílení. Sdílení zkušeností a informací je nutným předpokladem při vytváření pestrých vinic.

Umění. To, že víno je umění, ukáže národní sommelierka Klára Kollárová, která povede degustaci vín od vinařů, kteří pracují se zvířaty. Architektka Barbara Jung pohovoří o drobné architektuře ve vinohradech jako dalším prvku pestrosti vinic. 

Zdroj: Svaz vinařů ČR*

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

plakát akce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down