Pestrá vinice 2024 - Život ve vinici, od hmyzu po muflony
Vinaři z Moravy a Čech se sejdou nad tématem Pestré vinice. Cílem 2. ročníku je osvěta v přístupu k vinohradnictví jako k součásti pestré a živé krajiny. Setkání je věnováno vinařům, kteří svoji úlohu chápou šířeji, jako úkol krajinu zušlechťovat a předávat dalším generacím.
Jednodenní sympozium Pestrá vinice 2024 se tento rok bude věnovat všemu živému ve vinohradu. Organizátoři proto nazvali akci Život ve vinici, od hmyzu po muflony.
Jaký hmyz je pro vinohrad užitečný a který mu neprospívá?
Ptáci nejsou jen škůdci, ale i pomocníci.
Dá se spolupracovat s myslivci?
A co ploty? Potřebujeme je k ochraně vinic? A jak jejich přítomnost změní migraci zvěře?
O tom všem a o dalších tématech budou diskutovat přední čeští odborníci v daných oblastech. Program setkání je bohatý, okořeněný skvělým společným obědem z lokálních surovin od uznávaného kuchaře pražské restaurace Alma Vojty Václavíka. Součástí programu je i mnohaúrovňová degustace národní sommeliérky Kláry Kollárové společně s rakouskými vinaři a workshop architekty Barbary Jung, věnující se malé, ale významné architektuře ve vinicích. Akce se uskuteční v charismatickém areálu Ovčárny v Sedleci u Mikulova.
Cíle akce
Edukace. Nejdůležitější součást dne. Společně s odborníky z Živé půdy budou prezentovány praktické kroky při vytváření Pestré vinice – výsadba stromů a jiných dřevin ve vinohradu jako reakce na monokulturalizaci vinohradnictví a problémy spojené s globálním oteplováním.
Pospolitost. Akce je určena pro všechny vinaře, kteří chtějí vytvářet pestrou a přirozeně odolnou vinici. Snahou je spojovat, sdílet a pomáhat v tomto úsilí všem bez ohledu na to, v jakém zemědělském režimu hospodaří a jaký produkt vytváří. Cílem je mazat nálepky vinařů, nerozdělovat tento obor, ale vytvářet pestrou vinařskou komunitu. Vnést do oboru důležitou myšlenku lokalismu. Společný oběd pro všechny účastníky Pestré vinice uvaří Vojtěch Václavíkem z KroKitchen ze surovin pocházejících výhradně od místních pěstitelů a farmářů, kteří budou oběda osobně účastni.
Sdílení. Sdílení zkušeností a informací je nutným předpokladem při vytváření pestrých vinic.
Umění. To, že víno je umění, ukáže národní sommelierka Klára Kollárová, která povede degustaci vín od vinařů, kteří pracují se zvířaty. Architektka Barbara Jung pohovoří o drobné architektuře ve vinohradech jako dalším prvku pestrosti vinic.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!