Monitoring škůdců polní zeleniny – 26. týden

Zintenzivnil se nálet krytonosců, může být až několik desítek brouků/rostlinu – monitorovat několikrát týdně na více místech porostu. S různou intenzitou pokračuje přelet ostatních škůdců z řepek a dalších rostlin do brukvovité zeleniny (molice, zápředníček, dřepčíci). Mšice zelná se již v některých porostech zelí namnožila a způsobuje mírné krnění malých hlávek. Klade květilka zelná, práh škodlivosti překračují třásněnky. Končí období, kdy je možné ošetřit porosty proti housenkám osenice polní, než se trvale přesunou do půdy. S různou intenzitou se mohou objevit housenky můr, bělásků, obaleče hrachového aj.

U některých škůdců zůstávají velké rozdíly mezi oblastmi i různými termíny sázení/setí na jednom pozemku. Škůdci mohou naletovat velmi rychle – je třeba monitorovat 2x týdně na více místech. U atraktivních plodin je účinné zakrytí porostů sítěmi proti hmyzu.

Brukvovitá zelenina

Rizikoví jsou krytonosci, kteří mohou během jednoho dne dosáhnout počtu až několika dospělců/rostlinu. S nedostatečnou ochranou řepek se počet krytonosců každoročně zvyšuje. Migrace je rychlá, je třeba sledovat porosty několikrát týdně nebo použít žluté misky. Prahy škodlivosti přesahují molice, dřepčíci, v některých porostech i mšice zelná. Zápředníček dokončuje generaci, budou se líhnout noví motýli, s různou intenzitou bude škodit až do podzimu. Pokračuje kladení druhé generace květilky zelné. Počasí vyhovuje třásněnkám, migrace bude probíhat po celé léto – sledovat hlavně zelí, kde škodí v hlávkách. Mohou škodit housenky můr a bělásků.

Ostatní zelenina

Prohlížet rizikové porosty na přítomnost požerků a housenek osenice polní. Pokračuje nálet třásněnek na cibuli a do dalších plodin, vyšší početnost je v oblastech, kterým se vyhýbají srážky. Létá obaleč hrachový, zrnokazi i kyjatka hrachová. Létají různé druhy můr, makadlovka řepná aj., škodlivost bude odlišná pozemek od pozemku.

Rizikoví: molice, krytonosci, zápředníček, dřepčíci, třásněnky, mandelinka, housenky, mšice, slimáci a další druhy.

Zdroj: VÚRV*

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down