Biolog Jiří Friml získal jako první Čech v historii rakouskou cenu Wittgenstein

Nejvýše dotovanou cenu Rakouska získal Jiří Friml. Toot ocenění je spojené s podporou 1,7 mil EUR a umožní jemu a jeho týmu se více hlouběji věnovat přelomovému výzkumu, který zkoumá vliv prostředí na růst rostlin.

„Je to pro mě i můj tým obrovská čest. Motivuje nás to pokračovat v naší práci a zároveň nám otevírá radikálně odlišné možnosti, což je pro úspěšný výzkum klíčové,“ reagoval profesor Friml na své ocenění. 

Odborná porota se rozhodla ocenit právě jeho, coby pionýra základního výzkumu soustředícího se na dosud neprobádané mechanismy toho, jak rostliny řídí svůj růst. „Jeho práce je mimořádně průlomová a nabízí nám hluboký vhled do evoluce světa rostlin. Toto ocenění tak představuje další významný milník pro jeho vědeckou kariéru, který nese příslib dalších vzrušujících poznatků v budoucnosti,“ uvedl o letošním vítězi prezident ceny FWF Wittgenstein Christof Gattringer. 

Profesor Friml se svým týmem metody buněčné a vývojové biologie, biochemie a bioinformatiky k vysvětlení mechanismů, které rostliny používají k přizpůsobení se svému okolí. Právě jeho týmu se podařilo objevit rostlinný hormon auxin, nejdůležitější a univerzální signál pro přenos informací mezi rostlinnými buňkami.

Prof. Jiří Friml, Ph.D., Dr. rer. nat, M.Sc.

Jiří Friml obdržel Cenu Neuron 2019 za celoživotní výzkum rostlinného hormonu auxin, který dělá z rostlin organismy odolnější, než jsou lidé. Přišel na to, že právě auxin umožňuje rostlinám flexibilně se přizpůsobit změnám vnějšího prostředí – a přežit. Dvojnásobný držitel prestižních ERC grantů nyní působí na Institute of Science and Technology Austria. Jeho poznatky by mohly brzy zefektivnit pěstování plodin či zlepšit jejich kvalitu.

Zdroj: Biologické centrum AV ČR*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down