16.04.2024 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Lužicích vrcholí obnova tornádem poničené lokality Ploštiny za 30 mil. Kč

Obnova tornádem poničené lokality Ploštiny v Lužicích na Hodonínsku vrcholí. Práce za 30 milionů korun začaly před rokem a v těchto dnech dělníci například montují lavičky či stojany na kola. Slavnostní otevření je v plánu na červen, řekl dnes ČTK místostarosta Jakub Buchta. Obec, kde žije kolem 2900 obyvatel, postihlo tornádo před třemi lety.

V oblasti na okraji Lužic o rozloze asi šesti hektarů dříve stály vzrostlé stromy. "Byla to ale docela nepřístupná, podmáčená lokalita. Po tornádu všechny stromy polehaly. Nechali jsme je vytěžit a zpracovat studii jak lokalitu proměnit, abychom ji zpřístupnili lidem a vzniklo místo k relaxaci," sdělil Buchta.

Návrh vytváří základní okružní pěší trasu, která zajišťuje průchod územím a navázání na cyklostezku v severní a severozápadní části i propojení k volnočasovému areálu. V centrální části vznikla přírodní vodní plocha, která směrem k jihu přechází do soustavy tůněk a mokřadů. Celý vodní systém je propojen s rybníky v severní části, přepadem pak s rybníkem Lužák. Na vodní a mokřadní plochy navazuje louka, poblíž které je přírodní dětské hřiště a pumptrack.

"Součástí je i pobytové molo nebo pozorovatelna, z které lze sledovat život ve vodě nebo ptáky. Nechali jsme také vysázet 2500 stromů a 3500 keřů," doplnil místostarosta. Od obytné zóny je rekreační území odděleno hustší výsadbou, část plochy v blízkosti zahrádek tvoří ovocný sad. Práce za 30 milionů korun hradí z poloviny Státní fond životního prostředí, více než sedmi miliony korun přispěl kraj a peníze poskytly také tři nadace. Zbytek pokryjí peníze ze sbírky, která v souvislosti s tornádem vznikla.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down