Po třech letech v Botanické zahradě Teplice opět zaplodil kakaovník, který je vysazený v křížovkářském záhonu. Kvést ho můžete viděl celkem pravidelně, ovšem jeho plody zas tak časté nejsou.
Květy kakaovníku vyrůstají přímo na kmeni (říkáme tomu kauliflorie). Květy jsou opravdu malé, 1–2 cm. Kalich a koruna je v počtu pěti kališních a korunních lístků, nesrostlých. Tyčinek je 10, uspořádaných ve dvou kruzích, svrchní gyneceum. Opylovačem jsou drobné mušky a pakomáři z rodu Forcipomyia.
Plodem kakaovníku je nepukavá bobule. Vnější vrstva je tvrdá a nazývá se oplodí. Náš plod měl na délku 13 cm s deseti hřebeny, na šířku 6 cm. Tvarem podlouhlý, v barvě oranžové. Uvnitř se nachází semena, jež v našem případě byla v počtu 14 ks. Ty jsou obaleny hořkosladkou, vonnou dužinou bílé až žluté barvy (je vidět na rozpůleném plodu a jako zbytek na semenech). Z té se dá vyrábět džus, smoothie či želé. Pro milovníky alkoholu se dá dát vykvasit a vypálit. Semena mají na délku 2–2,5 cm a na šířku 1–1,5 cm. Jejich klíčivost se udává kolem tří měsíců a v některých případech začínají klíčit již v plodu.
Co bychom dělali jako čokoládovna?
- Semena bychom daly až na šest dní fermentovat za působení tepla a kyseliny octové.
- Kakaové boby se následně suší při teplotě do 130 °C. Řádně se promíchávají, aby proces probíhal rovnoměrně.
- Následně se rozemelou na kakaovou hmotu. Z ní se vylisuje tuk (kakaové máslo) a zbyde kakaový prášek. Každé semeno obsahuje mezi 40–50 % tuku.
Věděli jste, že v Mexiku mlsají čokoládu jako nápoj? Prodávané tabulky jsou tak vhodné na rozpuštění do hrnečku a úplně se nedají konzumovat jako naše tabulkové čokolády.
Zdroj: Botanická zahrada Teplice