Výsledky organoleptického hodnocení odrůd jablek vegetační sezóny 2023
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) uspořádal tradiční organoleptické hodnocení odrůd jablek. K odbornému smyslovému posouzení bylo vybráno 26 českých a 14 světových odrůd, pěstovaných v rámci odrůdového zkoušení na zkušební stanici ÚKZÚZ v Lysicích. V první dvacítce nejlépe hodnocených se umístilo 14 českých odrůd, z nichž byly 3 novinky.
Dne 13. prosince 2023 se v Lysicích konal další ročník organoleptického hodnocení jablek vypěstovaných v rámci zkoušení odrůd. Hodnocení se účastnili odborní pracovníci zahradnických škol, zástupci z Ústavu experimentální botaniky AV Praha, šlechtitelská stanice Střížovice, pěstitelé, školkaři, včetně specialistů a inspektorů ÚKZÚZ.
Loňské vegetační období nebylo na zkušební stanici ÚKZÚZ v Lysicích příznivé vzhledem k dlouhému chladnému jaru. Mnoho ovocných druhů, nevyjímaje jabloní, bylo poškozeno již v době kvetení chladem a deštivým obdobím. Malý výskyt hmyzu měl za následek nižší počet opylených květů, který byl následně spojený i s velkým červnovým propadem.
Naopak léto bylo teplé a suché s minimálními dešťovými srážkami, což mělo vliv na zvýšený výskyt abiotických poruch v plodech (sklovitost a úpal) nebo na plodech (pihovitost). Od poloviny srpna se jablka začala zvětšovat vlivem vydatných dešťových srážek. I když plody dorostly do požadovaných velikostí, vliv dlouhého sucha se projevil na malé tvorbě cukrů v plodech a také posunem doby sklizní o 14 dnů u podzimních a zimních odrůd.
Vybrané odrůdy
Pro hodnocení odrůd jablek ročníku 2023 bylo vybráno 40 odrůd v konzumní zralosti z celkem 350 později zrajících (zimních) odrůd. Vybrané odrůdy jsou součástí živé kolekce, která slouží ke srovnávání podobnosti znaků zkoušených odrůd. Z hodnocených odrůd převažovaly české (26) nad zahraničními (14), a to včetně 6 českých novošlechtěnců. V první dvacítce se umístilo 14 českých odrůd, z nichž byly 3 novinky a 6 zahraničních odrůd.
Degustátoři zaznamenali zvýšenou kyselost zejména u odrůd, kde se tato vlastnost nepředpokládá. Jednalo se o odrůdy Blaník, Goldstar, Najdared, Orion, Sirius, Super Melreda a Topaz. Sušší počasí mělo vliv i na tuhost dužniny a tloušťku slupky, která byla silnější, než bývá obvyklé.
Nejvíce chutnala odrůda Sirius a Admiral, jež mají ve výsledku hodnocení nad 40 bodů. Vynikají v chuti dužniny, šťavnatosti, konzistenci a dlouhé skladovatelnosti. Další v pořadí byla odrůda Lucy, která vynikala chutí, vůní a šťavnatostí dužniny. Všechny tyto odrůdy mají tu výhodu, že jsou navíc rezistentní proti napadení strupovitostí.
Ze zahraničních odrůd byla nejlépe hodnocena holandská klubová odrůda Fresco, chuťově zajímavá a s vyšší hodnotou šťavnatosti. Její negativní vlastností byla tlustá slupka. Druhou ze zahraničních byla Super Melred, tmavě červená mutace odrůdy Melrose, původem z USA.
Rozdíl mezi českými a zahraničními odrůdami je v „udržitelnosti,“ zejména v odolnosti k houbovým chorobám, zvláště proti strupovitosti jabloně. Právě touto vlastností vynikají české odrůdy a dlouhodobě se na ni soustředí čeští šlechtitelé.
Pozn: V roce 2023 je sortiment registrovaných a chráněných v ČR zastoupen 125 odrůdami jabloní, z nichž je 122 tuzemských. Rozdělení podle konzumní zralosti: letní 10, podzimní 10 a zimních 105. Evropskou ochranu práv má uděleno 27 českých odrůd a Národní ochranu práv má uděleno 24 odrůd českých odrůd. Odrůd s úředně uznaným popisem má 175 odrůd jabloní.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!