27.11.2023 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Vsetíně vykvetou desetitisíce květů cibulovin, firma použila mechanizovanou výsadbu

Desetitisíce květů vykvetou na jaře ve Vsetíně. Radnice se díky dobré zkušenosti rozhodla pro sázení okrasných květin opět využít technologii mechanizované výsadby. Na začátku listopadu specializovaná firma vysadila na devíti místech dohromady téměř 45.000 cibulek různých druhů cibulovin, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Jana Raszková. Práce včetně nákupu cibulovin stály město 400.000 korun.

Stojní výsadba se osvědčila

"Poprvé byla metoda strojního sázení využita v roce 2021 ve čtyřech lokalitách v centru města. Na jaře roku 2022 tak rozkvetly trávníky na náměstí Svobody, u křižovatky U Růžičků, v Panské zahradě a uvnitř okružní křižovatky u Sokolovny," uvedla mluvčí. Kvetly tam narcisy, tulipány, krokusy či okrasné česneky.

"Vzhledem k tomu, že se tato technologie osvědčila a město nám krásně rozkvetlo, rozhodli jsme se osázené plochy rozšířit, a to nejen v centru města, ale i v sídlištích," uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Počet vysazených cibulek je proti předloňsku téměř dvojnásobný.

"Metoda mechanizované výsadby cibulovin spočívá v tom, že specializovaný sázecí stroj nařízne travní drn, dvě šípové radlice jej nadzvednou a pomocí pásových dopravníků pod něj vpraví požadované množství cibulovin," uvedla mluvčí.

Květiny příští rok pokvetou na stranách náměstí Svobody, v Mostecké ulici, poblíž křižovatky U Růžičků, v ulicích Jasenická, Štěpánská i na Trávníkách a Sychrově. "Při výsadbě byly použity cibule různých druhů květin, konkrétně tři směsi. Ve všech jsou zastoupeny narcisy a tulipány různých barev," uvedl správce městské zeleně Petr Mikulík.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down