31.10.2023 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Válka o vodu je reálným geopolitickým problémem

Válka o vodu je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) reálným geopolitickým problémem, na který je třeba se připravit. Je nutné investovat do ochrany a recyklace vody i obnovy říčních toků pramenišť, uvedl dnes ministr na senátní konferenci o dopadech klimatických změn na vodní zdroje a zajištění vodohospodářských služeb.

Voda = strategická surovina

"Voda je strategickou surovinou, takto bychom k tomu měli přistupovat. Válka o vodu je reálným geopolitickým problémem, na který jako Evropa a Česká republika musíme být připraveni," uvedl ministr. Zmínil novelu o ústavním zakotvení ochrany vody nebo novelu vodního zákona o posílení ochrany vody před haváriemi i opatření na ochranu vody před znečištěním, opatření na zadržování vody v krajině a na obnovu říčních toků a pramenišť podle vládní koncepce.

Hladík také podotkl, že třetiny území státu se týká meliorace, na části území chybí kanalizace. Meliorace může být například odvodnění zamokřené půdy nebo naopak zavlažování půd s nedostatkem vláhy.

Ministr mluvil i o unijních návrzích proti znečišťování vody fosforem a dusíkem. "Řada témat je již řešena, je třeba se dostat ke konkrétním reálným krokům v terénu," dodal.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) připustil, že s ohledem na tíživou situaci veřejných rozpočtů se nepodaří současné vládě naplnit všechny projekty, jejichž realizace má stát desítky až stovky milionů korun. Jako příklady projektů uvedl zajištění vody v některých obcích na Vysočině nebo na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje.

Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala uvedl, že nedostatek sněhu v zimním období má zřetelný vliv na úbytek zásob povrchových i podzemních vod. "Za posledních deset let jsme hluboko pod průměrem," řekl. Zejména v období letošního června a července se podle něj průtoky řek dostaly pod úroveň nejsušších novodobých let 2015 a 2016.

Na snižování zásob vody se podle vědců značně podílí změna klimatu, mimo jiné růst teplot, které se podle scénářů zvýší až o několik stupňů do roku 2100 na rozdíl od dešťových srážek. V ČR činí roční průměrný úhrn srážek 680 mililitrů vody na metr čtvereční.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down