26.10.2023 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Celníci zadrželi na tržnicích v Karlovarském kraji padělky herbicidů

Celníci v Karlovarském kraji zajistili v tržnicích v regionu padělky herbicidních postřiků. Jen od začátku září objevili 531 litrů těchto chemikálií, které se používají k hubení plevele. Podle celníků nejde jen o porušení duševního vlastnictví, ale může jít i o ohrožení životního prostředí nebo zdraví osob. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Padělky herbicidů

Kromě tradičních padělků, jako jsou oděvy, boty, galanterie a podobně se celníci při posledních kontrolách zaměřili právě na rostlinné postřiky. "Při opakovaných kontrolách tržnic v Potůčkách na Karlovarsku, Lipovém Dvoře u Aše, či Svatém Kříži na Chebsku zajistili od začátku září 531 litrů (307 kusů) herbicidních přípravků ROUNDUP, jež vykazovaly známky porušení práv duševního vlastnictví. Rostlinné postřiky se nacházely v různých velikostech spotřebitelského balení, od 1 litru až po pětilitrové kanystry. Hodnota zajištěného zboží by v případě prodeje originálních výrobků přesahovala 200.000 korun," uvedla Havelková.

Při zářijových a říjnových kontrolách zajistili celníci kromě rostlinných postřiků také dalších bezmála 2000 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků. Nejčastěji šlo o napodobeniny světoznámých značek obuvi, textilu, galanterního zboží či hraček, jejichž hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosahovala bezmála 6,2 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down