Iniciativa vyzvala senátory k zavedení nulové DPH u ovoce a zeleniny

Iniciativa Ministr zdraví dnes vyzvala senátory, aby při projednávání daňového balíčku snížili na nulu daň z přidané hodnoty (DPH) na ovoce a zeleninu. Ta nyní činí 12 procent. Zlevnění těchto potravin by podle ní mělo pozitivní dopady na zdraví populace. Z podobných důvodů další odborníci doporučují například zavedení spotřební daně ze slazených nápojů.

Iniciativa je platformou nezávislých odborníků v oblasti zdravotnictví, práva, ekonomie a inovací s cílem prodloužit život občanů ČR ve zdraví o pět let, a to již do roku 2030.

S ohledem na zdraví

Vláda by podle nich měla podporovat v lidech zodpovědné chování. "A to jak s ohledem na zdraví a kondici veřejných financí, tak s ohledem na zodpovědnost za veřejné zdraví. A nerezignovat na přípravu a následnou realizaci daňové reformy, která by mimo jiné zohlednila prospěšnost zdravých potravin na zdraví populace," uvedla členka iniciativy Ministr zdraví ekonomka Helena Horská. Naopak ponechání nulové spotřební daně na tiché víno podle ní dopady alkoholu na zdraví nezohledňuje.

Odborníci zároveň upozorňují na to, že více než pětina předčasných úmrtí v ČR je spojená se špatnou výživou. Většina dospělé populace tak trpí nadváhou nebo obezitou, na jejichž léčbu je vynakládána desetina nákladu na zdravotnictví. Vyšší příjem zeleniny naopak snižuje riziko rozvoje některých onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév nebo rakovina. Podle šetření Eurobarometr například 48 procent Čechů uvedlo, že denně nesní ani jednu porci zeleniny. Doporučených je přitom nejméně pět porcí.

Češi ovoce a zeleninu tedy nejedí dostatečně. "I když důvodem může být i nezvyk nebo dietní preference, víme, že cena je pro mnoho osob vážnou překážkou v nákupu čerstvých produktů a systémová podpora širší dostupnosti ovoce a zeleniny tak má potenciál situaci zlepšit," uvedla k tomu Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu.

Konsolidační balíček, který mění šest desítek zákonů a má v příštích dvou letech mimo jiné díky daňovým změnám snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun, schválila minulý týden Sněmovna. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down