09.09.2023 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Seriál Za oponou přírody přiblíží pět témat výzkumu biologů a zoologů MU

Příběhy spojené s výzkumem slatin, karpatských luk, netopýrů, hmyzu či parazitů přináší nový seriál České televize, který právě míří na obrazovky. Podílí se něm Jan Roleček z Přírodovědecké fakulty MU. Pětidílný vědecko-popularizační seriál má premiéru v sobotu 9. září od 9.30 na programu ČT2.

Podle Jana Rolečka u jeho vzniku stál zážitek „ohromující krásy rozkvetlých karpatských stepních luk“ při terénním výjezdu do Bílých Karpat v roce 2017. „Asi týden po návratu ve mně uzrála myšlenka, že je to nosné téma – vizuálně i vědecky – a že by z toho byl hezký dokumentární film o přírodě. Chtěl jsem oslovit BBC a Davida Attenborougha,“ říká biolog s nadsázkou a se zmínkou britského přírodovědce a tvůrce televizních pořadů o přírodě. O radu požádal svého známého, režiséra, kameramana a producenta Mariána Poláka, který se zaměřuje na přírodopisné a vědecko-populární dokumenty. „Vylíčil jsem mu svou představu, a on na to, že by to klidně natočil. Tak jsem tedy Attenborougha neoslovil,“ dodává s úsměvem Jan Roleček v dvojrozhovoru pro web přírodovědecké fakulty.

Seriál, na jehož režii se s Mariánem Polákem podílel také Jan Hošek, postupně představí pět témat výzkumu Ústavu botaniky a zoologie PřF MU. Formát je podle Mariána Poláka založený na kombinaci prezentace výsledků výzkumu populární formou, ukázek, jak výzkum probíhá, a tématu krás přírody a krajiny. Bonusem je komentář formou přímých odpovědí vědců a vědkyň na kameru s průvodním slovem vypravěče.

Oba tvůrci se shodují, že nutným základem televizního cyklu bylo rozsáhlé natáčení v terénu. „Lidé se rádi dívají na filmy o přírodě, věřím, že je to dobrý způsob, jak propagovat práci nás, zelených biologů, kteří sbíráme data v terénu,“ uvádí k tomu přírodovědec Jan Roleček. Dokumentarista Polák dodává: „Představy filmařů a vědců se vzájemně obrušují a vzniká výsledek. Diváka zaujme příběh. Je důležité, aby měl linku a zápletku: řeší se problém, hledají se odpovědi na otázky, jež se položí na začátku. To pomůže pochopit téma.“

A proč název Za oponou přírody? Podle Jana Rolečka naznačuje, že divákům seriál ukáže i věci, které nejsou na první pohled zřejmé, a přiblíží i některé nečekané souvislosti živé přírody. „Chceme nadzvednout oponu a ukázat, co bylo skryté, nabídnout jiný úhel pohledu,“ vysvětluje. Za oponou přírody je také název jedné z publikací brněnského přírodovědce Jiřího Gaislera (1934-2014), jemuž tím tvůrci seriálu vzdávají poctu. S Gaislerovou vnučkou Veronikou Horsákovou, která rovněž působí na Ústavu botaniky a zoologie PřF MU, spolupracovali na epizodě seriálu o slatiništích.

Seriál má popularizovat vědu a diváka poučit o různých procesech v přírodě, ale podle Jana Rolečka také přinášet osvětu o vztahu člověka k životnímu prostředí. „Věřím, že příroda je hodnotou sama o sobě. To chci sdílet s ostatními i prostřednictvím našeho filmu,“ říká biolog. Filmař Marián Polák zase zmiňuje ochranářskou linku v pozadí příběhů: „Ukazujeme, že zkoumáme fantastický svět, který je dobré zachovat – jako v dílech o slatinách a netopýrech. Nebo chceme pomoci odstraňovat předsudky – jako v dílu o parazitech. Něco, co je zdánlivě ošklivé, je pro nás důležité, nejde to bez nich.“

Zdroj: MUNI

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down