20.08.2023 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hálčivec révový – původce kadeřavosti révy vinné

Hálčivec révový je celosvětově důležitým škodlivým organismem révy vinné. V období časného jarního výskytu a přesunu škůdce do přezimovacích úkrytů na konci vegetační sezóny musí pěstitelé porosty révy důsledně monitorovat a v případě výskytu škůdce přijmout vhodná opatření k zamezení jeho dalšího šíření.

Hálčivci vyhovuje střídavě vlhké počasí za průměrných teplot. V srpnu se samice začínají stahovat k přezimování zpět do nově diferencovaných pupenů a do prasklin borky.

Vyhodnocení napadení porostu

Důležité je vizuální hodnocení zdravotního stavu výsadeb ke zjištění prvních příznaků poškození škůdcem. Kvantitativní stanovení výskytu škůdce (počtu dospělců a larev hálčivce révového na listech) se provádí vymytím/vytřepáním roztočů z listů do vodného roztoku denaturovaného etanolu (lihu) a následně mikroskopickým vyhodnocením početnosti škůdce v roztoku. Počet dospělců a larev se zjišťuje jednorázově buď brzy na jaře, v růstové fázi 3. až 6. vyvinutého listu (BBCH 13–16) nebo koncem léta v období od 15. srpna do 15. září. Ve sledované vinici se odebere průměrný vzorek přesně 50 listů, přičemž sledovanou vinicí se prochází ve tvaru písmene Z a při průchodu se odebírá z náhodně zvolených 50 keřů révy vinné vždy po jednom listu. Odebírají se listy ze spodního, středního i horního patra, listy starší i mladší, a to jak z obvodových partií, tak z vnitřních partií keřů, aby bylo možné stanovit průměrné napadení porostu. Neodebírají se listy z okrajových keřů a okrajových řádků. Jeden vzorek představuje výsadbu (blok) jedné odrůdy o výměře do 10 ha. Orientačně lze ošetření doporučit, pokud se zjistí metodou vytřepávání listí v lihu v jarním období více než 70–110 jedinců v průměru na jeden list a v pozdně letním období více než 220–270 jedinců v průměru na jeden list.

Text a foto Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 8/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down