08.08.2023 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny – 32. týden

Chladné a deštivé počasí škůdcům nesvědčí, omezuje rychlost vývoje i přílet nových jedinců do zelenin. Dřepčíci po postřicích pod prahem škodlivosti, vysoké počty zůstávají na neošetřených porostech krátce po sklizni. Riziková zůstává molice, která se přesunuje mezi porosty a dospělci jsou i na nových výsadbách. Občas se objevují dospělci zápředníčka, při vyšší početnosti mohou po oteplení škodit housenky. Rizikové zůstávají třásněnky v cibuli i brukvovité zelenině, kam naletují noví jedinci z okolí. Létá osenice polní, housenky zatím nezjištěny.

Brukvovitá zelenina

Ošetřené plochy téměř bez dřepčíků, kteří mohou být početní na nestříkaných a ještě nezapravených porostech krátce po sklizni. Tento týden je nejčastějším škůdcem molice, která na kratší vzdálenosti mezi pozemky přeletuje i při krátkodobém oteplení mezi přeháňkami. Zdrojem jsou převážně napadené porosty brukvovité zeleniny (zapravit co nejdříve po sklizni), menší část přilétá z ještě neposekaných řepek, s pomocí vzdušných proudů i na značné vzdálenosti. Zápředníčků je málo, ale lokálně se mohou přemnožit. Krytonosců a dřepčíka olejkového již mnoho není, riziko škod je malé. Pokračuje nálet třásněnek, které jsou rizikové hlavně pro zelí. Bělásci a naletující mšice jsou regulovány ochranou proti dalších škůdcům.

Ostatní zelenina

Nejvýznamnější zůstává třásněnka na cibuli, chladnější a deštivější počasí by i mělo přibrzdit a podpořit kondici rostlin. S ohledem na průběh a předpověď počasí se snížilo riziko přemnožení svilušek, které zůstávají významné pouze ve sklenících. Pokračuje nálet osenice polní, početnost je zatím průměrná až podprůměrná, riziko škod je nízké. Deště mohou podpořit výskyt a následnou škodlivost pochmurnatky mrkvové.

Kompletní zprávu si můžete přečíst zde.

Zdroj: VÚRV

VÚRV logo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down