Pokusnická činnost ÚKZÚZ na pracovišti v Olomouci

Jednou ze složek útvarů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) je Oddělení ekologického zemědělství (OdEZ), pod které spadá pracoviště integrované ochrany rostlin v Olomouci. Toto pracoviště se v rámci integrované ochrany rostlin (IOR) zabývá především ověřováním účinnosti přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin, a to v současné době především v zelenině a bramborách.

Činnost provádí podle standardů správné pokusnické praxe (GEP), metodik EPPO aj.

Zaměření pokusnické činnosti

Zkoušení je prováděno formou maloparcelkových pokusů s využitím speciální pokusnické mechanizace. Volba pokusů, včetně jejich realizace, je převážně zaměřena na potřeby odborné praxe. Na olomouckém pracovišti ÚKZÚZ působí mimo jiné i odborné útvary zaměřené na diagnostiku škodlivých organismů rostlin. Během vegetace a zejména při hodnocení pokusů pracoviště OdEZ s těmito útvary úzce spolupracuje při detekci a hodnocení použitých přípravků vůči sledovaným škodlivým činitelům. U některých druhů zeleniny se pokusy zakládají z předpěstované sadby. Ve vlastní režii si tak pracoviště předpěstuje sadbu, kterou následně použije při výsadbě. Na pracovišti je možné provést i skleníkový pokus.

Využití pokusných ploch, volba plodin

Pracoviště v oblasti úrodné Hané využívá ke své činnosti plochu o výměře 5,2 ha v nadmořské výšce 210 m. Půdním typem je zde fluvizem na štěrkových naplaveninách v jižní okrajové části Olomouce. Pracoviště při své činnosti využívá i data z automatizované meteorologické stanice ČHMÚ, která jsou dokládána ke zprávě z pokusů.

V posledních několika letech jsou pokusy zaměřeny především na původce houbových chorob, méně pak pokusy zoocidně zaměřené, a to především z důvodu omezených možností izolace ošetřovaných variant přímo na poli a s tím související potřeby případných dalších opatření nutných pro správné hodnocení.

Co se týká volby plodin, jsou na pracovišti zakládány maloparcelkové pokusy například v porostu rajčat, okurek, tykvích, bramborách aj. Zabývali jsme se i sledováním vlivu moření sadby česneku na zdravotní stav v průběhu vegetace i během skladování. Volba velikosti parcel u maloparcelkových pokusů vychází z metodik EPPO k dané plodině a s ohledem na sledovaného škodlivého činitele. U pokusů se velikost parcelek pohybuje nejčastěji v rozmezí 10,5–18 m2.

Text a foto Ing. Martin Dolének, Oddělení ekologického zemědělství, ÚKZÚZ Olomouc

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down