Čeští zelináři jsou v plné sklizni, čerstvá zelenina všech druhů z lokální produkce je nyní snadno dostupná na pultech obchodů, ve farmářských prodejnách i při samosběrech.
Čeští pěstitelé zeleniny denně sklízí čerstvou zeleninu pro přímou spotřebu. Zelenina všech druhů je šetrně sklízena a dodávána na pulty obchodů, lze ji snadno koupit i ve farmářských prodejnách, prodejnách lokálních produktů, nebo při samosběrech.
„Nyní je ta správná doba jíst čerstvé, zdravé a lokální jídlo. Zelenina, která nyní dozrává má nejvíc všeho – vitamínů, čerstvosti, regionální původ, a navíc je snadno k dostání ve všech druzích. Zákazníkům, kteří mají zájem nakupovat a jíst lokálně může pomoci i naše Mapa pěstitelů“ říká předsedkyně ZUČM Monika Nebeská.
Aby se zákazníci mohli při nákupu jednoduše orientovat v nabídce zeleniny, certifikuje Zelinářská unie Čech a Moravy pěstitele, kteří pěstují šetrným způsobem, v tzv. Integrované produkci ochrannou známkou. Od letošního roku je možné najít zeleninu i ovoce vypěstované tímto způsobem pod jednou značkou.
Aktuální zprávy o průběhu sezony, zprávy o dostupnosti české zeleniny, o situaci na polích, sklenících a skladech lze najít také na stránkách Zelinářské unie Čech a Moravy, a to jak v rubrice Česká zelinářská sezona 2023, tak i na Mapě pěstitelů.
Zdroj: ZUČM