23.07.2023 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinné sklepy Valtice loni zvýšily tržby, zisk klesl o 53 pct na 13,7 milionu Kč

Jedno z největších vinařství v České republice, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, v loňském roce zvýšilo své tržby za prodej zboží a služeb o 9,3 procenta na 270 milionů korun. Zisk po zdanění firmě klesl o 53 procent na 13,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné na internetových stránkách společnosti.

Vinařství v loňském roce zpracovalo 4835,61 tuny tuzemských hroznů, což je meziročně o 1,1 procenta více. Z toho bylo 48,31 procenta v kategorii přívlastkových hroznů a 51,69 procenta v kategorii jakostních hroznů. Podíl modrých hroznů byl srovnatelný s rokem 2021, tedy 20,33 procenta.

Prodej lahvového vína Chateau Valtice v roce 2022 dosáhl 2,9 milionu litrů vína, což meziročně představuje zvýšení téměř o 16 procent. Přívlastkových vín společnost prodala meziročně o 6,55 procenta méně, jakostních o 22,2 procenta více a prodej sektů se zvýšil o 45 procent.

"Ukazuje se, že situace na trhu s víny se po pandemii koronaviru opět vrací do normálu. Zákazníci vyhledávají kvalitní vína, na jižní Moravu se vracejí turisté. I přesto je v současné době stále těžší udržet prodej vína na stejné úrovni. Velké řetězce nás nutí, abychom i přes obrovský růst nákladů nezvyšovali ceny vín, a preferují vinaře, kteří nezdražují. I nadále se zvyšuje konkurence na trhu s víny, roste trend obliby malých vinařství a vznikají nová vinařství," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Antonín Šťastný.

Právě velké řetězce byly i loni největšími odběrateli vinařství, pocházelo z nich 61 procent tržeb za víno, což je meziročně více. Do budoucna se chce vinařství intenzivně věnovat změně portfolia zákazníků, navázalo na postupy z doby před covidem a snaží se pořádat vinařské akce přímo ve vinařství, aby zvýšilo podíl takto prodaných vín. Zároveň využívá cílené reklamy na internetu, aby zvýšilo prodeje přes internetový obchod.

Společnost loni dokončila výstavbu nové velké tankové haly, která bude sloužit pro uskladnění vína převážně v dubových sudech. Celková kapacita haly je milion litrů vína.

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice mají na tuzemském trhu s vínem podíl asi dvě procenta. Pro firmu v roce 2022 pracovalo v průměru 106 lidí, o čtyři více než v roce 2021.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down