15.07.2023 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V tropickém počasí se v Praze více zalévá zeleň a omezuje se sečení trávníků

V současném tropickém počasí se zeleň v Praze musí více zalévat, a to zejména nově vysazené stromy a keře. ČTK to řekla mluvčí organizace Lesy hlavního města Prahy Petra Fišerová. Kvůli vysokým teplotám se naopak omezuje sečení trávníků. Více zavlažovat musí i pražská botanická zahrada. Vysoké teploty posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.

"V současném horkém období se naše péče o zeleň soustředí hlavně na zálivku, a to zejména u nových výsadeb dřevin, ale i záhonů letniček a podobně," uvedla Fišerová. Kvůli velkému množství lokalit, o které se organizace stará, se podle Fišerové musí zalévat od brzkých ranních hodin po celý den. "Zaléváme ale cíleně do závlahové mísy a nekropí se listy," dodala.

Sečení trávníků se v horkých dnech naopak neprovádí, po posečení jsou trávníky totiž náchylnější k vysychání a spálení od slunce. Výjimkou jsou podle Fišerové pouze některé trávníky pod závlahou, a to jen v omezené míře. Během léta podle ní dochází celkem běžně k seschnutí travních ploch, které se ale poté přirozeně obnoví. Také stromy mohou podle ní v létě reagovat na vysoké teploty shazováním listů. Sníží si tak listovou plochu, čímž šetří energii a odpařování vody a dokážou přečkat extrémní teploty.

Se zvýšenou potřebou zavlažování se potýká i trojská botanická zahrada. "Stejně jako v uplynulých letech se v horkých dnech projevuje zvýšená potřeba zavlažování expozičních ploch," řekl ředitel zahrady Bohumil Černý. Oproti minulým létům podle něj však situace není horší. "Naopak, v některých letech bylo třeba navýšit zavlažování dříve než letos," uvedl. Sucho a slunce se nejvíce projevuje na travnatých plochách, řekl Černý.

Chladnomilným rostlinám horka podle něj naopak problémy nedělají, jsou totiž celoročně umístěny v chladnějších částech skleníků, kde se po celý rok udržují vyhovující podmínky.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down