06.07.2023 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 27. týden

Pokračuje nálet krytonosců, místy zůstávají vysoké výskyty s poškozením rostlin. Končí přílet zápředníčka 1. generace, další se bude postupně líhnout z jedinců v zelenině. Začíná kladení generace květilky zelné. Výskyt molic je nižší, je regulován ochranou proti dalším škůdcům, stejně jako mšice, dřepčíci aj. škůdci brukví. V cibuli zůstávají třásněnky, poškození listů brání pravidelné aplikace. Mšice a housenky se vyskytují většinou v nízkých počtech.

Přetrvávají rozdíly mezi oblastmi v početnosti škůdců (např. dřepčíků), obdobně jako v loňském roce. Počasí pro migraci je příznivé, někteří škůdci mohou překročit práh škodlivosti během několika dní – monitorovat minimálně 2x týdně.


Brukvovitá zelenina – pokračuje silný nálet krytonosců z řepek, při vysokém výskytu (několik brouků/rostlinu) poškození listů, mohou způsobit vyslepnutí, u kedlubnů praskání, larvy později škodí v řapících. Dospělců zápředníčka výrazně ubylo (střídání generací), výskyt housenek v závislosti na účinnosti ochrany. Začíná kladení 2. generace květilky zelné. Molic je méně, migrace se zpomalila, řepky teprve zasychají, bude pokračovat. Zvyšuje se škodlivost dřepčíků, kteří se stěhují do šťavnaté zeleniny ze zasychajících rostlin v krajině. Někde přetrvává vyšší výskyt třásněnek. Pokračuje migrace mšic, kolonií je zatím minimum. Bělásků a můr je zatím málo, občas miny od vrtalek.


Ostatní zelenina – pokračuje slabší migrace mšic do různých plodin, často jsou regulovány predátory a parazitoidy. Početnost třásněnek na cibuli v závislosti na intenzitě ochrany, při vyšším výskytu poškození vzhledu listů, objevují se i v dalších plodinách. Na chřestu dospělci a vajíčka chřestovníčků, významná vrtule chřestová nebyla zjištěna. Dospělců kovaříků v porostech ubylo, část drátovců se na léto přesouvá do hlubších vrstev, více budou škodit od konce léta. Létají dospělci kovolesklece gama a můr. U drobných pěstitelů může škodit na cibulovinách molík česnekový. Vrcholí nálet obaleče hrachového. Letos je více vrtalek na různých plodinách.*

Zdroj: VÚRV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down