30.06.2023 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světlá nad Sázavou požádá o dotaci na vytvoření nového parku a parkoviště

Světlá nad Sázavou požádá o dotaci na vytvoření parku v území určeném k zastavění obytnými domy. Ze stejné výzvy dotačního programu IROP zaměřené na zelenou infrastrukturu chce radnice zároveň dostat příspěvek také na rozšíření parkovišť, která budou upravená tak, aby umožňovala zasakování dešťové vody. Jde o akce s náklady v součtu okolo 52 milionů korun. Novinářům to dnes řekl starosta František Aubrecht (nestraník).

"V případě, že bychom byli zařazeni a dostali jsme dotaci, tak získáme 37 milionů na tyto tři projekty, což je veliká výzva," řekl starosta. Jak uvedl, podle podmínek programu se dá podat žádost, která zahrne všechny tyto záměry. Když město dotaci dostane, začne tyto akce uskutečňovat v příštím roce.

Nový park Kalvárie s rozlohou 7000 metrů čtverečních bude obsahovat i hřiště a vodní prvek. Radnice ho plánuje udělat na volném pozemku ve směru na Lipničku a Humpolec, kde se podle předpokladu bude město dál rozrůstat.

"Takže se nabízí, že by tady vznikla taková odpočinková zóna, která by sloužila nejen lidem, kteří bydlí v této lokalitě, ale návazně třeba i občanům Lipničky," uvedl starosta. Z místní části Lipnička by měla vést k této zóně cesta. Zároveň díky ní vznikne také okruh pro cyklisty, jehož součástí bude nynější cyklostezka u Sázavy a lanový most v Mrzkovicích. Vytvoření parku bude stát zhruba 21 milionů korun.

Nové parkoviště pro 53 aut chce radnice s pomocí dotace postavit v ulici Dolní. Má tam vykoupený pozemek s budovou určenou k demolici. Starosta podotkl, že lidé z okolních domů si už na nedostatek parkovacích míst stěžovali i v petici. Další záměr se týká úpravy a rozšíření parkoviště v Jelonově ulici blízko náměstí, tam bude 37 parkovacích stání.

V sedmitisícové Světlé nad Sázavou stavbaři příští měsíc dokončí objekt nového informačního centra, čímž skončí revitalizace této centrální plochy za víc než 70 milionů korun. Nově upravit se radnice následně chystá navazující prostor, který je mezi kostelem a budovou městského úřadu směrem k Sázavě. Na tyto práce teď město dokončuje výběr dodavatele, začít by mohly koncem letních prázdnin.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down