03.07.2023 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny - 26. týden

V některých porostech velmi vysoké počty krytonosců, noví se líhnou, poškození bude vzrůstat. Početnost zápředníčka zůstává vysoká, lokálně až kalamitní výskyt. Migrace molic je zatím slabší, je přibližně v polovině, nymfy zatím nejsou. Na méně ošetřovaných porostech přibývá dřepčíků. V cibuli je hodně třásněnek, v brukvovité zelenině jsou redukovány ochranou proti jiným škůdcům. Mšice a housenky se vyskytují většinou v nízkých počtech.

Brukvovitá zelenina – v některých porostech skokově přibylo dospělců krytonosců, kteří se líhnou z řepek, při vysokém výskytu (několik brouků/rostlinu) poškození listů, mohou způsobit vyslepnutí, u kedlubnů praskání, larvy později škodí v řapících. Další se líhnou, početnost poroste. Nadprůměrné jsou i výskyty zápředníčka, dospělců ubylo, ale housenek i kukel je v porostech dostatek pro novou generaci, místy až kalamitní výskyty (několik housenek/rostlinu) i přes ošetření – zkrátit interval postřiků. Molic je méně, migrace se zpomalila, řepky teprve zasychají, bude pokračovat. Zvyšuje se škodlivost dřepčíků, kteří se stěhují do šťavnaté zeleniny ze zasychajících rostlin v krajině. Někde přetrvává vyšší výskyt třásněnek. Pokračuje migrace mšic, kolonií zatím minimum. Bělásků a můr zatím málo, občas miny od vrtalek.
Ostatní zelenina – pokračuje slabší migrace mšic do různých plodin, často jsou regulovány predátory a parazitoidy. Početnost třásněnek na cibuli v závislosti na intenzitě ochrany, při vyšším výskytu poškození vzhledu listů, objevují se i v dalších plodinách. Na chřestu dospělci a vajíčka chřestovníčků, významná vrtule chřestová nebyla zjištěna. V zemi škodí drátovci, v porostech častí dospělci kovaříků. Létají dospělci kovolesklece gama a můr. U drobných pěstitelů může škodit na cibulovinách molík česnekový. Přibývá dospělců obaleče hrachového.

Zdroj: VÚRV*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down