Víkend otevřených zahrad 2023

Průvodcem parkem, o. s., ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, z. s., a Národním památkovým ústavem opět připravili již XIII. ročník Víkendu otevřených zahrad, tradičně druhý červnový víkend, letos tedy ve dnech 10.–11. 6. 2023.

Národní památkový ústav se zúčastnil s řadou svých objektů. Neoficiálně Víkend otevřených zahrad zahájil již ve čtvrtek 8. 6. slavnostním otevřením nově rekonstruované oranžerie u zámku Letohrad. Tradičně mohou zájemci navštívit Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. Komentovaná prohlídka proběhla například v bylinkové zahradě hospitálu Kuks nebo ve Vile Stiassni v Brně. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici probíhaly prohlídky Tématických zahrad - Labyrint přírody a ráj zahrad. Zajímavý byl i program v zahradách zámku ve Velkých Opatovicích nebo návštěva nově otevřené Léčebné zahrady sv. Josefa u Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze.

Přírodní zahrady, z. s., ve svých ukázkových zahradách představily ekologický způsob zahradničení a podělily se s návštěvníky o zkušenosti s tímto způsobem péče o zahradu. K unikátním patří Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci. Stejně tak mnoho inspirace pro zahradničení mohli účastníci načerpat v komunitních zahradách sdružených ve spolku Kokoza. V Jihomoravském kraji mohli mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích. Do Víkendu otevřených zahrad se zapojilo také mnoho arboret nebo klášterních a farních zahrad.

Letošního ročníku se zúčastní přes 250 zahrad po celé České republice.

Zdroj: www.vikendotevrenychzahrad.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down