Údržba Tyršových sadů v Pardubicích stojí šest milionů korun ročně

Údržba Tyršových sadů v Pardubicích stojí ročně kolem šesti milionů korun. Podle městského obvodu I, který ho má ve správě, je centrální park stále v dobrém stavu a nepotřebuje větší investice. Jeho generální oprava se uskutečnila v roce 2015, řekl starosta Filip Šťastný.

Některé prvky, například na relaxačním hřišti, se místy opotřebují, než je obvod vymění, nějakou dobu tam chybí. Starosta chápe, že to může uživatele rozladit a kritizují to na sociálních sítích. Efektivnější je nahlásit závady obvodu, dodala tajemnice Gabriela Křížková. Park prochází každoročně revizí a následnými opravami. Prvky jsou z přírodního materiálu, relaxační hřiště pro děti i dospělé je z akátového dřeva. Vlivem povětrnostních podmínek je dřevo zašedlé. „Už je také vidět, že hřiště trošičku stárne, snažíme se ho udržovat v provozuschopném a bezpečném stavu,“ řekla Křížková.

Na hřišti teď chybí tři sítě, do kterých si mohli lidé lehnout. Obvod nechává udělat nové, jedna stojí 50 000 korun. „Sítě jsou lehátka, nejsou to houpací sítě. V letošním roce je obnovíme, budou typu antivandal. Sítě nápor nezvládaly, lehalo si tam více lidí najednou,“ řekla Křížková. Pozornější návštěvníci si všimnou, že posezení kolem promenády má v některých částech vyviklaná prkna. „Víme o tom, je to dřevěný prvek, vyžaduje to opravu, kterou zajistíme co nejdříve,“ řekl starosta. Hodně také záleží na samotných návštěvnících, někdo odhazuje nedopalky za zem, ničí mobiliář, zhoršuje tím pobytovou pohodu ostatním lidem, dodal. „My jsme tady v parku spokojení, je tady stín, když je teplo, je tu výborná kavárna,“ řekla Lucie Štěpánková. Přišla s kamarádkou a dvěma malými dětmi. Nedostatky v parku nevnímá, dodala.

Tyršovy sady byly založeny v roce 1931 jako zázemí pro Výstavu tělovýchovy a sportu. Debaty o revitalizaci a podobě zchátralých sadů vedli politici od roku 2008, opravené je otevřeli v roce 2015. O rok později je dostal do správy obvod. Radnice před zahájením musela vyřešit oponenturu ekologických aktivistů, kteří kritizovali návrh na nadměrné kácení stromů a keřů i to, že oprava parku bude podle nich drahá. Projekt se postupně měnil, redukovala se betonová promenáda, omezil se počet vykácených stromů, drahé lavičky nahradily levnější. Redukce ovšem nezaznamenala úsporu, náklady nakonec činily 105 milionů korun.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down