15.06.2023 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny ve 24. týdnu

V porostech se objevují škůdci letního období. Začíná hromadná migrace molice vlaštovičníkové, početnost je místy vysoká (několik samic a snůšek/rostlinu). Přibývá zápředníčků, housenky začínají škodit, škodlivost bude vzrůstat. K nárůstu početnosti dochází i u dalších škůdců (třásněnky, mšice, housenky můr…), je třeba provádět monitoring 2x týdně, výskyt škůdců se mění velmi rychle. Objevují se dospělci nové generace krytonosců, které je třeba regulovat před vykladením vajíček. Početnost dřepčíků zůstává lokálně proměnlivá.

Přetrvávají rozdíly mezi oblastmi v početnosti škůdců (např. dřepčíků), obdobně jako v loňském roce. Začíná nástup letních škůdců, počasí pro migraci má být příznivé, někteří z nich mohou překročit práh škodlivosti během několika dní. Monitoringu a ochraně proti škůdcům je třeba v následujících 2–3 týdnech věnovat vyšší pozornost než dosud.
V brukvovité zelenině začínají škodit housenky zápředníčků, práh škodlivosti byl překročen i u molice vlaštovičníkové (bude rychle přibývat), škodlivost dřepčíků se mění v závislosti na lokalitě. Někde přetrvává vyšší výskyt třásněnek. Pokračuje migrace mšic, kolonií je zatím minimum. Objevují se první dospělci krytonosců, jsou často skrytí v porostu, škody se mohou projevit za několik týdnů po zvětšení larev. Bělásků a můr je zatím málo, dospělců vrtalek je též menší množství.

V ostatní zelenině přibývá mšic a kyjatek v různých plodinách, někde jsou regulovány predátory a parazitoidy. Početnost třásněnek na cibuli se mění v závislosti na intenzitě ochrany, při vyšším výskytu dochází k poškození vzhledu listů, objevují se i v dalších plodinách. Na chřestu jsou dospělci a vajíčka chřestovníčka obecného. V zemi škodí drátovci. Létají dospělci kovolesklece gama a můr, včetně osenice polní. Na celeru se objevují miny vrtule celerové.

Zdroj: VÚRV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down