Turnov dokončil revitalizaci sídliště u nádraží, trvala 12 let

Turnov na Semilsku dokončil revitalizaci sídliště u nádraží ze 60. let minulého století, kde stojí 15 panelových domů s osmi stovkami bytů. Cílem bylo zlepšit stav silnic, chodníků, osvětlení, mobiliáře i zeleně. Revitalizace začala v roce 2011, rozdělená byla na osm etap a vyžádala si přes 43 milionů korun. Lidé, kteří tam bydlí, asi nejvíc uvítali, že se počet míst k parkování rozšířil na dvojnásobek, řekl starosta čtrnáctitisícového města Tomáš Hocke.

„To je samozřejmě velká pomoc, ale nám jde i o to, abychom nejenom rozšiřovali parkovací místa, ale abychom zároveň měli i hezký veřejný prostor. A to jak veřejný prostor chodníků, tak i třeba sadovnické úpravy a další záležitosti spojené se zeleným srdcem toho sídliště,“ uvedl starosta. Za bonus považuje vybudování vodní fontány, parku T. G. Masaryka i úpravy prostoru u nákupního centra, které se dělaly v posledních dvou etapách. Pomyslně tak vzniklo náměstíčko, prostor pro setkávání místních. Zároveň starosta přiznává, že ne všichni toto vítají. „Musím říci, že většina lidí vnímá kladně, že vzniklo místo, kde se mohou potkat děti i dospěláci. Zvláště v takových dnech, jako je třeba teď, kdy je teplo, tak tam je okolo živo, protože spousta dětí pobíhá u té vodní fontány. Samozřejmě pak jsou lidé, kteří úplně šťastní nejsou a říkají mi: starosto, přišli jsme o dvě tři parkovací stání, které byly pro invalidy přímo před Billou, vyměnil jsi betonovou dlažbu, která je stará 15 let, a to je zbytečné, mohl jsi ty peníze investovat někam jinam. Takže má to mnoho různých odstínů,“ dodal Hocke.

Revitalizaci sídliště u nádraží město částečně hradilo ze státní dotace od Ministerstva pro místní rozvoj, získalo ji na každou z osmi etap. Nyní radnice připravuje revitalizaci dalšího sídliště ve městě, konkrétně na Výšince. „Je to naše nejmladší sídliště, které bylo zkolaudované v roce 1990, a zahajujeme projekční přípravu na prováděcí dokumentaci pro první dvě etapy na tomto sídlišti,“ uvedl starosta. V nich podle něj počítají s vybudováním dětského hřiště a revitalizací prostoru pro parkování. „Bohužel zatím nejsou dotační tituly. Ty na regeneraci sídlišť u Státního fondu podpory investic byly zrušeny. Nějaká naděje je u IROPu, tak uvidíme, zda se nám podaří splnit omezující kritéria, která tam jsou,“ dodal. Kromě Výšinky začne město projekčně připravovat i revitalizaci sídliště Přepeřská a podle starosty se budou muset zabývat i malým sídlištěm v Žižkově ulici.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down