14.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EP vyzval k větším investicím do zemědělství EU a k neplýtvání potravinami

Evropská unie musí posílit svou potravinovou bezpečnost a dlouhodobou odolnost evropského zemědělství, k níž pomůže mimo jiné digitalizace a modernizace tohoto sektoru. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu v usnesení, které reaguje na krizi způsobenou válkou na Ukrajině i následky změn klimatu.

Europoslanci v doporučeních Evropské komisi i členským státům vyzvali také k diverzifikaci dodávek kritických dovozů, jako jsou hnojiva či krmiva. Podle poslanců by měl být rovněž vytvořen program EU na modernizaci zavlažovacích zařízení a podporu nové vodohospodářské infrastruktury. Zpráva EP vyzývá také Evropskou komisi, aby podporovala místní produkci potravin a spotřebu sezónních a místních produktů z krátkých potravinových řetězců, což by mohlo snížit plýtvání potravinami. V této souvislosti vyzvali i ke spolupráci supermarketů s potravinovými bankami.

Hodnotící zpráva EP také poukazuje na nízké příjmy v zemědělství a pokles počtu zemědělských podniků. V souvislosti se zvyšujícím se průměrným věkem evropských zemědělců vyzývá EK, aby vypracovala strategii pro generační obměnu a snažila se přilákat do tohoto odvětví mladé. Tomu může pomoci i umělá inteligence (AI), která by mohla zvýšit zájem mladých o toto odvětví, řekla europoslankyně Michaela Šojdrová. „Už dnes máme umělou inteligencí řízené celé kravíny, moderní technologie pomáhají při zjišťování kvality půdy, dávkování hnojiva či osiva,“ uvedla některé příklady využití digitalizace v zemědělství.

Europoslanci také ve zprávě varují před možnými dopady některých opatření tzv. Zelené dohody pro Evropu, ač uznávají, že tato dohoda výrazně pomůže při přechodu EU na ekologičtější, udržitelnější a odolnější hospodářství. „Navrhujeme posílit úlohu prvovýrobců v potravinovém řetězci, podpořit mladé zemědělce a zemědělkyně a zvýšit investice a inovace. Jen tak lze vytvořit pozitivní perspektivu pro evropské zemědělce,“ řekla ke zprávě její zpravodajka Marlene Mortlerová.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down