20.06.2023 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prezident Pavel dnes přijme kandidáta na ministra zemědělství Výborného

Prezident Petr Pavel se dnes sejde s kandidátem na ministra zemědělství Markem Výborným. Pavel jmenuje Výborného ministrem ve čtvrtek 29. června. Ke konci měsíce skončí nynější ministr Zdeněk Nekula, který oznámil rezignaci minulý týden. Výborného nominaci musí ještě ve čtvrtek schválit celostátní výbor lidovců. Pavel se dnes také chystá jmenovat viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jana Málka.

Nekula minulý týden svůj odchod z funkce zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Pavel o víkendu v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že důvody Nekulova odchodu jsou osobní a nemá důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér Petr Fiala s takovým řešením souhlasí.

Podle Fialy je Výborný zkušený politik s morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Nový ministr musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace, uvedl. Podle Jurečky má Výborný jako bývalý předseda lidovců respekt u politických kolegů a dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Málka zvolila o jeden hlas kandidátem do funkce viceprezidenta NKÚ Sněmovna na konci května. Navrhly ho strany vládní koalice. Málek je nyní člen širšího vedení úřadu. Podle ústavy jmenuje prezidenta a viceprezidenta NKÚ na návrh poslanců prezident republiky. Dnem jmenování započne novému viceprezidentovi jeho devítileté funkční období.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down