31.05.2023 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Botanická zahrada Praha představí 1. června výstavu včel

Botanická zahrada v pražské Troji nabídne výstavu včel medonosných, zájemci je budou moct vidět na 4000násobně zvětšených fotografiích. Výstavu v expozici Zahrada mEDU doplní i interaktivní prvky nebo včelí úly. Botanická zahrada Praha to dnes uvedla v tiskové zprávě. Na výstavu budou moct návštěvníci zavítat od 1. června do 31. října.

"Včely jsou přirozenou součástí celého cyklu života rostlin a do botanické zahrady jednoznačně patří. Fotografická a interaktivní výstava Královny medu zblízka ještě více přibližuje včelu medonosnou jako nepostradatelného opylovače a seznamuje s jejím životem," uvedl ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. Na fotografiích, jejichž autorem je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora, mohou lidé podle Černého vidět například tisícinásobně zvětšené pylové zrno nebo detaily včelího těla jako tykadlo, žihadlo či křídla.

Výstava s fotografickými panely představí zajímavosti ze života včel a opylování rostlin a ukáže, jak jsou včely pro přírodu i lidstvo důležité. Fotografie vznikly s využitím technologie skenovací elektronové mikroskopie, kdy se až několika tisícinásobně zvětšený obraz zaznamená počítačem. Následně fotografie získaly dobarvení. Původní obraz z mikroskopu je vždy černobílý a všechny barvy jsou tak dodány uměle.

Součástí výstavy budou i interaktivní prvky a herní stezka, kde si zájemci budou moct prověřit fantazii a na fotografiích tipovat jednotlivé části těla včel. Po renovaci expozice se návštěvníkům otevře i domek včelaře, kde se lidé budou moct dozvědět zajímavosti o pylu a o životě včel v úlu. Nové interaktivní prvky zaujmou hlavně děti. Budou si moct například vyzkoušet včelí taneček, opylování květů nebo si prohlédnout, jak vypadaly včelí úly v minulosti. V expozici jsou i úly, které v současné době obývá osm včelstev.

Botanická zahrada vznikla v roce 1969. Do léta 1992 ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, nyní je celoročně přístupná. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down