11.05.2023 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Testování ochrany ořešáků: Projekt NAJDI.JE znovu zapojuje veřejnost

Už podruhé bude mít veřejnost možnost zapojit se do testování preventivní ochrany ořešáků proti vrtuli ořechové. Larvy tohoto škůdce se vyvíjí v oplodí ořechů a mohou způsobit jejich předčasný opad. V posledních letech se vyskytuje především v Jihomoravském kraji, výskyt už je však hlášen téměř ze všech krajů u nás.

Testovat se budou dvě varianty ochrany ořešáků – speciálně připravené lepové desky a desky v kombinaci s postřikem. Účastníci dostanou zdarma veškerý materiál, testování začne od konce června a potrvá do poloviny září. Zjednodušeně řečeno půjde o zavěšení preparátu, pořízení fotografií po 14 dnech a zaslání fotek přes formulář na webu. Vše se bude v daném období opakovat v pěti termínech. Počet míst ve výzkumu je omezen, zájemci najdou podrobnosti na webu www.najdije.cz.

Výsledky z loňského roku ukazují, že při zhodnocení průměrného poškození napříč všemi zapojenými kraji došlo ke zlepšení téměř o jeden stupeň (v rámci kategorií míry poškození 0 %, do 10 %, do 50 %, nad 50 % a nad 90 %). Odhad úrody napříč všemi kraji se dle účastníků pokusu průměrně zvýšil o 3,46 kg – pouze s lepovými deskami o 2,23 kg, s postřikem pak o 12,54 kg.

Letos bude pokus probíhat podobně jako loni ve 3 fázích: 1) vyplnění dotazníku s informacemi o lokalitě a poškození v minulých letech, 2) časový plán a postup – na základě dat z dotazníku vyhodnotí odborníci vhodnou variantu ochrany a pošlou účastníkům informace o konkrétním postupu, 3) praxe – účastníci dostanou zdarma veškerý materiál a mohou společně začít s ochranou pomocí lepových desek, případně i postřiku. Ten budou účastníci akce testovat od konce června do poloviny září. Zjednodušeně řečeno půjde o zavěšení preparátu, pořízení fotografií po 14 dnech a zaslání fotek. Vše se bude v daném období opakovat v 5 termínech.

Zdroj: VÚRV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down