06.05.2023 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O titul Vesnice roku 2023 soutěží celkem 175 obcí

Do pátku 28. dubna mohly obce podávat své přihlášky do soutěže Vesnice roku 2023. Do sedmadvacátého ročníku soutěže se přihlásilo celkem 175 obcí, které budou usilovat o titul "Vesnice roku 2023". V průběhu měsíců května a června budou přihlášené obce navštíveny a hodnoceny krajskými hodnotitelskými komisemi, které vyberou krajské vítěze. 

Ti následně postoupí do celostátního kola, jehož hodnocení bude probíhat na přelomu srpna a září. Vítěze 27. ročníku soutěže a nositele titulu "Vesnice roku 2023" vyhlásí zástupci vyhlašovatelů soutěže dne 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Nejvíce obcí (20) se do letošního ročníku soutěže přihlásilo v Plzeňském kraji. Největší přihlášenou obcí je Bystřice (Středočeský kraj) s 4 379 obyvateli. Tou nejmenší obcí je naopak Suchá Lhota (Pardubický kraj) s 84 obyvateli.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem “Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.

Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. Tuto soutěž vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische Arbeitsgeselschaft Landentwicklung und Dorferneuerung ARGE) ve dvouletém intervalu.* 

Seznam přihlášených obcí

Zdroj: Vesnice roku

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down