06.05.2023 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vymezování zelené infrastruktury v územním plánu

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejňuje k využití v územně plánovací praxi výsledky výzkumného projektu "Vymezování zelené infrastruktury v územně plánovací dokumentaci, zejména v územním plánu, jako nástroj posilování ekosystémových služeb v území." Řešení projektu probíhalo od června 2019 do března 2023 s podporou dotačního programu TAČR Beta 2. V březnu 2023 Ministerstvo pro místní rozvoj certifikovalo hlavní výstup projektu, Metodiku vymezování zelené infrastruktury v územně plánovací dokumentaci, zejména v územním plánu.

Výzkumný projekt řešilo konsorcium Mendelovy univerzity v Brně, Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i., Löw & spol., s. r. o., a Atelieru Fontes, s. r. o., pod vedením doc. Ing. Petra Kučery, Ph.D., ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Podle zadání projektu řešitelé postupovali v souladu s aktuální legislativou, přiměřeně byla zohledněna také legislativa připravovaná během řešení projektu. Poslední koordinace s novelami vyhlášek č. 500/2006 Sb. a č. 501/2006 Sb. proběhla na podzim 2022, z toho důvodu výstupy obsahují dílčí odchylky v kódech ploch s rozdílným způsobem využití oproti novelám vyhlášek účinným od 1. 1. 2023. Definice zelené infrastruktury formulovaná ve výzkumném projektu byla využita jako podklad pro formulaci definice zelené infrastruktury v zákoně č. 283/2021 Sb.

Výstupy lze použít již nyní při zpracování územního plánu podle zákona č. 183/2006 Sb., a stejně tak v budoucnu při zpracování územního plánu podle zákona č. 283/2021 Sb. 

Grafická a datová podoba zelené infrastruktury v územním plánu není zatím standardizována, doporučuje se nicméně využít grafické řešení z výzkumného projektu. Na základě zkušeností  s uplatněním grafického řešení podle výzkumného projektu MMR případně přistoupí ke standardizaci zelené infrastruktury v budoucnu. 

Výstupy poskytují určité náměty i pro obsah zásad územního rozvoje a regulačního plánu, nebylo však cílem projektu se těmto dokumentacím věnovat podrobně. Předmětem řešení projektu nebyl obsah územního rozvojového plánu.

Výzkumný projekt obsahuje tyto výsledky:

Výsledek č. 1 – Definice zelené infrastruktury a analýza jejího obsahu ve vazbě na poskytování ekosystémových funkcí a služeb. 

Výsledek č. 2 - Metodika vymezování zelené infrastruktury v územně plánovací dokumentaci, zejména v územním plánu; součástí jsou také případové studie a příloha s příklady regulativů územního plánu. 

Výsledek č. 3 – Návrh řešení zelené infrastruktury v dalších nástrojích územního plánování a v souvisejících oblastech.*

Dokumenty

Certifikovaná metodika Vymezování zelené infrastruktury v ÚPD, zejména v ÚP  [ PDF, 737KB ]

Případová studie Šardice  [ PDF, 845KB ]

Případová studie Písek  [ PDF, 1MB ]

Příloha k případovým studiím - Příklady stanovení podmínek v ÚP  [ PDF, 301KB ]

Návrh řešení ZI v dalších nástrojích územního plánování a v souvisejících oblastech  [ PDF, 447KB ]

Kartogram "Schéma vztahů"  [ PDF, 189KB ]

Certifikát  [ PDF, 45KB ]

Zdroj: MMR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down