02.05.2023 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny - 17. týden

Na oteplení koncem předminulého týdne reagovaly rostliny zvýšeným přírůstkem, ale na výskyt hmyzu na zelenině nemělo významný vliv. Chladné počasí bude pokračovat, letošní duben nebude pro škůdce příznivý. Může se zvyšovat výskyt plžů, ale v chladném počasí je i jejich žír omezen. Krnění rostlin cibule může být způsobeno výskytem háďátka zhoubného.

Upozornění: V chladném počasí se projevují výrazněji rozdíly ve fenologii a v sumě efektivních teplot (SET) potřebných pro vývoj škůdců mezi lokalitami. V teplých a na srážky chudších oblastech může být situace se škůdci odlišná. Liší se též fóliovníky, např. prokřehlí drátovci na polích trpělivě vyčkávají, ale v prohřáté půdě krytých prostor už škodí na podzemních orgánech.
Brukvovitá zelenina – zakryté porosty spolu s chladnějším počasím jsou dostatečnou ochranou proti škůdcům. Riziko škodlivosti krytonosců a dřepčíků olejkových se snižuje (dospělců ubývá), ale mohou se začít projevovat příznaky poškození larvami.
Ostatní zelenina – na zakrslých rostlinách cibule vyseté na podzim byl potvrzen výskyt háďátka zhoubného. Na cibuli přezimují třásněnky, na sledovaných lokalitách zatím v nízkých počtech, deštivé a chladné počasí jim nevyhovuje. Vlhká půda může podpořit líhnutí květilek, které mohou škodit nejen v brukvovité zelenině, ale i v dalších plodinách (např. květilka všežravá v cibuli, hrachu, salátu). Drátovci v chladné půdě vyčkávají na oteplení. Vlhko podporuje výskyt plžů (slimáci, plzáci, hlemýždi aj.)*

Zdroj: ÚKZÚZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down