20.04.2023 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Brně lze na Den Země ochutnat i jedlý plevel

Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka chystá zábavní a zároveň osvětový program k sobotnímu Dni Země, a to s podtitulem Planeta na talíři. V plánu jsou kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. Zájemci budou moci ochutnat například žaludovou kávu či objevovat jedlý plevel.

Program je naplánovaný v pátek odpoledne a v sobotu. „Letos jsme si vzali na mušku všemi oblíbené téma – jídlo. Nakoukneme pod pokličku globální produkci potravin, poradíme, jak ušetřit díky jedlým divokým rostlinám, budeme řešit welfare zvířat, uhlíkovou stopu jídla a zátěž pro životní prostředí. U toho všeho budeme vařit, péct a hlavně ochutnávat,“ uvedla organizátorka Dne Země Veronika Neckařová z Lipky.

Ochutnávat budou moci děti i dospělí na čtyřech akcích v areálech pracovišť Lipky a jejich okolí. V pátek začne program odpolední akcí Prostřeno na Lipové v Brně-Pisárkách. V sobotu naváže Jezírko u Soběšic s akcí Poklady za humny, Rozmarýnek v Jundrově a také Rychta v Krásensku. Děti se mohou těšit na divadlo Šumafuk, Mikro-Teatro, ÚDiF či DIP, chybět nebude koncert, biofarma se zvířaty, tvořivé dílničky, lesní stezka s úkoly, vaření na ohni či solárním vařiči a obří nafukovací kostka tuny CO2.

Třešničkou na dortu bude podle organizátorů objevování jedlých plevelů, které lze natrhat takřka za domem a zdarma. „Jaro je výborná doba na ochutnání divokých rostlin z naší přírody, a zdaleka se nemusíme držet jen při zemi. Mladé čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buk - ty jsou opravdu lahůdka,“ uvedla odbornice na přírodní zahrady Pavlína Žilková z Lipky. Podrobnosti a program lze najít na webu střediska.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down