Biologická ochrana zeleniny proti houbovým chorobám – II. díl
V minulém dílu jsme uveřejnili účinky aplikace biologických přípravků na bázi vybraných druhů bakterií a hub na vývoj, růst a zdravotní stav česneku a cibule, ve druhém dílu se dozvíte o výsledcích pokusů s dalšími druhy zeleniny. Pro přehlednost znovu přikládáme tabulkus charakteristikou biologických přípravků používaných v rámci pokusu na Katedře ochrany rostlin ČZU v Praze.
Houby rodu Fusarium sp. patří k velkým fytopatologickým problémům při pěstování prakticky všech druhů zeleniny. Ošetření registrovanými fungicidy je účinné jen částečně a některým z těchto fungicidů nebude v budoucnu pravděpodobně prodloužena registrace. Nově bylo zjištěno, že houba Fusarium způsobuje závažné a nepříjemné poškození celeru. Napadená bulva celeru je „vousatá“, kdy spousty drobných kořínků vyrůstají již od shora bulvy. Na koříncích se navíc vytváří drobné nádorky, které někdy zahnívají. Při silném napadení dochází ke zřetelné deformaci bulvy.
Pokus byl založen u pěstitele v Polabí na konvenční ploše celeru, kde byly aplikovány biologické přípravky Fix H + N, Hirundo, Prometheus a Kestom. Přípravky byly aplikovány ve třech termínech: 6. 5. 2022, 7. 6. 2022 a 2. 8. 2022. Při sklizni 27. 10. 2022 bylo odebráno z každé varianty 30 kusů celeru rostoucích za sebou v jednom řádku). Bulvy byly očištěny (standartním způsobem pro obchod), byla zaznamenána jejich váha a stupeň napadení patogenem Fusarium. Ošetřené varianty byly srovnány s neošetřenou kontrolou. Podle stupně příznaků poškození bulev houbami rodu Fusarium sp. byly bulvy rozděleny do tří skupin – nejlepší (bez viditelných příznaků), dobré (nízký výskyt příznaků, tržní uplatnění) a špatné (tržní uplatnění by bylo problematické). Nejnižší poškození bylo zjištěno na variantě ošetřené přípravkem FIX H+N. Na této variantě byl také nejvyšší počet bulev zařazen do nejlepší kvality. Bulvy z ošetřených variant byly prakticky všechny (kromě dvou kusů) vhodné k tržnímu využití. Na kontrolní variantě nebylo naopak více než 25 % sklizených bulev vhodných k prodeji.
Charakteristika biologických přípravků používaných na Katedře ochrany rostlin
Přípravek
Mikroorganismus
Dávka1)
Hirundo
Bacillus amyloliquefaciens
1 l/ha
Prometheus
Pseudomonas veroni
Baskus – využitelný pouze proti bakteriálním chorobám
směs bakterií a kvasinek (7 druhů)
1 l/ha
Fix H+N
Pseudomonasfluorescens
0,5 l/ha
Paenibacillus polymyxa
0,5 l/ha
Kestom – především pro příznivé v účinky na půdní prostředí v delším časovém období
Trichoderma spp.
2 kg/ ha
Inporo 2) – malospotřebitelské balení
Bacillus amyloliquefaciensPaenibacillus polymyxa
1 g/m2 1 g/m2
Pozn.: 1) Zvolené dávky jsou uvedeny v návodu pro použití při jedné aplikaci. Při intenzivním pěstování zeleniny se nám osvědčily dávky dvojnásobné a několikrát opakované podle délky vegetačního období a intenzity růstu pěstovaného druhu zeleniny; 2) kombinace mikroorganismů z přípravků Hirundo a FIX H + N
Text a fotodoc. Ing. Jan Kazda, CSc.,Ing. Martina Stejskalová, Ph.D.,Bc.Veronika Vancová,Jaroslava Vospělová,Katedra ochrany rostlin,ČZU v Praze
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2023.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!