Sady, lesy hlavního města Prahy

Příspěvek se věnuje vzniku významného pražského zahradnického komunálního podniku, který prošel od svého počátku v roce 1949 výraznými organizačními změnami, nesoucí se sebou i změny názvu, který se víceméně na konci roku 1961 ustálil na Sady, lesy a zahradnictví, podnik hlavního města Prahy.

Zatímco 50. léta můžeme považovat z hlediska rozvoje podniku za období konsolidace organizačních, výrobních a obchodních vztahů, v 60. letech se pozornost podniku soustředila na přechod k velkovýrobě květin, k podstatnému rozšíření sítě prodejen květinářských a zahradnických výpěstků a výrobků, k systematickému zvyšování odborné kvalifikace pracovníků, k zásadnímu rozšiřování ploch veřejné zeleně atd. Realizace těchto plánů vyžadovala nejen zlepšení technického vybavení středisek květinářské výroby, modernizaci větších skleníkových prostorů atd., ale především bylo třeba rozšířit opravárenské dílny, garáže a centrální sklady. Zároveň v Československu nebyl v 60. letech závod, který by v Praze urychleně postavil tzv. na klíč moderní velkokapacitní skleníky. Z toho důvodu tehdejší vedení podniku rozhodlo, že od roku 1967 zreorganizuje středisko podnikové údržby svou strukturu činnosti a zahájí na podkladě vlastní projektové dokumentace investiční výstavbu nových skleníků. Tento progresivní čin sice odčerpal údržbářské kapacity střediska menším zahradám, prodejnám i střediskům údržby zeleně, ale na druhé straně bylo na pozemcích podniku postupně vybudováno téměř 8 ha nových skleníků vlastní konstrukce.

Současně s rozšiřováním skleníkových ploch se zkvalitňovala a rozšiřovala také činnost oddělení projekce sadovnických úprav a úseku realizace nových výsadeb. V první polovině 60. let vysázeli pracovníci okrasné dřeviny na sídlišti Petřiny, dále pak na Chmelnici, v Malešicích atd. Zakládání ploch veřejné zeleně v pražských sídlištích vyžadovalo od pracovníků úseku vysokou odbornost a nadšení. Tehdy se velkým stavebním podnikům, zajišťujícím v Praze komplexní bytovou výstavbu, nedařilo předávat objekty určené k výsadbě v dojednaných termínech a v odpovídající kvalitě. Pražský podnik věnoval v 70. letech a v první polovině 80. let maximální úsilí obnově své výrobní základny. V podnikových dílnách vytvořil pracovní skupinu, která nejen prováděla montáže skleníků a vnitřního vybavení, ale za subdodavatelské výpomoci si dovedla poradit se stavebními základy i se zasklením objektů (Steinová et al. 2022).

Text ThDr. Mgr. Šárka Steinová, Th.D., Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v. v. i., Zdiby

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2023 s tématem měsíce Realizace a údržba zeleně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down