Kvalitní projekt – zadání nad zlato

Stavíte nebo rekonstruujete veřejné prostranství (ulici, náměstí, park, parkoviště, hřiště...) či budovu (školu, nemocnici, kulturní dům, dům pro seniory...)? A víte, jak se od vaší potřeby a prvotního nápadu dostat ke kvalitnímu výsledku? Tato cesta má několik fází, z nichž se v České republice (na rozdíl od západních států) některé často podceňují, což se však v důsledku znatelně podepíše na výsledku. Jednou z klíčových ingrediencí je dobré zadání.

Přesto doposud mnoho veřejných investorů zadává milionové i miliardové projekty formou několika vět na papíře nebo se slovy: „Udělejte nám to hezké“.

Nejprve si řekněme, co si představujeme pod pojmem kvalitní projekt. Vnímání kvality je do jisté míry subjektivní, na následujících kritériích se však shodne velká část lidí i odborníků (tématu jsme se více věnovali v článku „Jak zlepšit kvalitu veřejných prostranství“ v Zahradnictví 4/2021). Ve zkratce – kvalitu neurčuje jedna věc, ale vyvážený soubor vlastností: 1. funkčnost (zahrnuje užitečnost, vybavenost a přístupnost pro široké spektrum uživatelů i praktickou návaznost na další projekty), 2. estetika (zahrnuje atmosféru, psychologické působení a ztotožnění se lidí s místem) a 3. udržitelnost (zahrnuje udržitelnost ekonomickou, environmentální, provozní nebo sociální).

Jednoduše – kvalitní prostor je takový, ke kterému mají lidé vztah, kam rádi chodí, kde si naplní své potřeby, kde je to motivuje vyzkoušet i něco nového (aktivity, interakce). Prostor, který je esteticky nadčasový, který dokáže obec/město udržovat, který je ohleduplný ke zdrojům (naopak s nimi chytře nakládá) a který rychle „nezestárne“.

Cesta k takovému projektu obsahuje několik důležitých fází: 1. přípravu (pro odlišení od přípravy projektové dokumentace ji nazvěme předprojektová příprava), 2. výběr zpracovatele projektové dokumentace, 4. zpracování projektové dokumentace, 4. výběr dodavatele stavby a samotnou stavbu, 5. udržitelnost (užívání, údržba, evaluace a další rozvoj). Kvalitu projektu můžeme nejvíce ovlivnit v 1. a 2. fázi, kdy se určují jeho základní obrysy, mantinely a fungování. Pokud se podcení předprojektová příprava a návrh zpracuje někdo, kdo dá nejnižší nabídku bez ohledu na kvalitu svých služeb, je to zkratka do pekla a „vyhozené“, nebo minimálně nedostatečně zhodnocené finance. Stejně jako ve všech oborech se kvalita architektů (a dalších profesí v týmu zpracovatele návrhu) diametrálně liší, podobně jako jejich zaměření – někdo umí lépe navrhovat nemocnice a někdo náměstí. Ale i top specialistům na náměstí jednou přijde lepší a jednou horší nápad a je škoda přijít právě o to lepší řešení.

Text Marek Sivák, MArch, Ing. Karla Kupilíková, ARCHITEKTI PROSTORU

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2023 s tématem měsíce Realizace a údržba zeleně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down