19.04.2023 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 16. týden

Ani tento týden není pro škůdce příznivý. Srážky, chladné počasí a zakrytí porostů netkanou textilií vedou k tomu, že v porostech zelenin není téměř žádný hmyz. O víkendu se má oteplit, uvidíme, kolik škůdců dokáže využít krátkodobého zlepšení počasí k přeletu do porostů. Rizikoví zůstávají krytonosci a dřepčík olejkový, bude se zvyšovat výskyt plžů.

U brukvovité zeleniny jsou zakryté porosty spolu s chladnějším počasím dostatečnou ochranou proti škůdcům. Oteplení koncem týdne může přispět k náletu krytonosců a dřepčíků do nezakrytých porostů. Na řepkách přibývá blýskáčků, ale v tomto období na zelenině zpravidla neškodí.
Na cibuli přezimují třásněnky, na sledovaných lokalitách jsou zatím vzácné, deštivé a chladné počasí jim nevyhovuje. Vlhká půda může podpořit líhnutí květilek, které mohou škodit nejen v brukvovité zelenině, ale i v dalších plodinách (např. květilka všežravá v cibuli, hrachu, salátu). Drátovci v chladné půdě vyčkávají na oteplení. Vlhko podporuje výskyt plžů (slimáci, plzáci, hlemýždi aj.).

Upozornění: V chladném počasí se projevují výrazněji rozdíly ve fenologii a v sumě efektivních teplot (SET) potřebných pro vývoj škůdců mezi lokalitami. V teplých a na srážky chudších oblastech může být situace se škůdci odlišná. Liší se též fóliovníky, např. prokřehlí drátovci na polích zatím vyčkávají, ale v prohřáté půdě krytých prostor už škodí na podzemních orgánech.*

Zdroj: monitoring VÚRV, Kamil Holý

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down