13.04.2023 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny v 15. týdnu

Studené a mokré jaro omezuje sázení i aktivitu hmyzu. Škůdci se v porostech téměř nevyskytují, zakrytí porostů netkanou textilií je dostatečně účinné. Týdenní předpověď počasí je pro škůdce nepříznivá, chladnější počasí s přeháňkami neumožní hromadný přelet do zeleniny. Rizikoví jsou pouze jedinci, kteří jsou v porostech z předchozího období a za příznivých podmínek kladou (houbomilka česneková, krytonosci, dřepčík olejkový).

U brukvovité zeleniny jsou zakryté porosty spolu s chladnějším počasím dostatečnou ochranou proti škůdcům. Pokud je zdroj krytonosců a dřepčíků v blízkém okolí, stačí krátkodobé zvýšení teploty, dospělci využijí několikahodinové odkrytí nebo otvory v textilii k průniku do porostů, kde v teplejším mikroklimatu skrytě kladou.
U ostatní zeleniny může do česneku naletovat houbomilka česneková, ale v hlavní vlně již vajíčka vykladla. Na cibuli přezimují třásněnky, ale na sledovaných lokalitách jsou zatím vzácné. Vlhká půda může podpořit líhnutí květilek, které mohou škodit nejen v brukvovité zelenině, ale i v dalších plodinách (např. květilka všežravá v cibuli, hrachu, salátu). Drátovci v chladné půdě vyčkávají na oteplení.*

Zdroj: www.vurv.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down