10.04.2023 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První letošní monitoring chorob a škůdců polní zeleniny

I v letošním roce přináší Rostlinolékařský portál aktuální zprávy z monitorování škůdců a užitečných organismů v porostech polní zeleniny publikované Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni. Přehled je od minulého roku obohacen i o informace k aktuálním výskytům chorob reportovaným kolektivem České zemědělské univerzity v Praze.

Výskyt škůdců na zelenině v průběhu 14. týdne:
Chladné počasí s nočními mrazíky tlumí aktivitu hmyzu, který se přesouvá pouze na kratší vzdálenosti. Většina výsadeb je překryta netkanou textilií, chránící rostliny před náletem škůdců. Na cibuli se vyskytují z podzimu třásněnky, do nezakrytých výsadeb česneku může naletovat houbomilka česneková. Brukvovitá zelenina může být napadena krytonosci a dřepčíkem olejkovým, kterým stačí k migraci krátkodobé oteplení. 
Celou zprávu, která je zveřejněna v Zelinářském zpravodaji a umístěna i na webových stránkách VÚRV, si můžete přečíst zde
Výskyt chorob na zelenině koncem 14. týdne
Letošní sezóna ještě ani pořádně nezačala, počasí je většinou chladné a vlhké. Většina pěstitelů v krátkých teplých periodách stačila aplikovat do cibule již dva fungicidy. V porostech s příznaky napadení potvrdil odběr vzorků černou skvrnitost listů (Stemphylium sp.) a plíseň česnekovitých (dříve plíseň cibulová) Peronospora destructor
Doporučení: Porosty cibule je nutné ošetřit registrovanými přípravky, jakmile to počasí umožní. Na každého uvedeného původce účinkuje jiná účinná látka !!!! Porosty budou vyžadovat pravděpodobně opakované aplikace. 
Pracovníci výzkumného týmu Integrovaná ochrana zemědělských plodin proti škůdcům, z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni společně s týmem z České zemědělské univerzity v Praze provádějí týdenní monitoring chorob a škůdců polní zeleniny (od 1. dubna do 31. října) pro potřeby členů Zelinářské unie Čech a Moravy i dalších pěstitelů zeleniny. Garant za hmyzí škůdce je Ing. Holý, Ph.D., za oblast chorob doc. Ing. Jan Kazda, CSc.

Zdroj: ÚKZÚZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down