Cibulka letos otevře kavárnu, dětský hospic za tři roky

Areál s bohatou historií i squatterskou minulostí má být pro nový účel hotový v roce 2026. Letos se veřejnosti otevře někdejší domek zahradníka. Původně chátrající domek se stane první ukázkou toho, jak se pražská usedlost Cibulka proměňuje pod rukama Nadace rodiny Vlčkových. Koncem letošního roku v něm otevře zbrusu nová kavárna, která dlouhou dobu nepřístupné místo otevře veřejnosti. 

Známá usedlost v pražských Košířích získala od radnice Prahy 5 schválení změny územního plánu a pokročila tak směrem k tomu, aby tu mohlo vzniknout Středisko dětské paliativní péče. Právě domek zahradníka je k prvním krokům směrem k veřejnosti nejvhodnější – od zbytku areálu je částečně oddělený, a tak může fungovat, aniž by návštěvníky příliš rušily další stavební práce.

Kavárna bude využívat těsného sousedství s parkem, v přilehlé zahradě má vzniknout letní posezení i dětské hřiště, horní část domu pak má sloužit jako kancelář Nadace rodiny Vlčkových, která celý projekt obstarává. Ale jen dočasně, až budou hotové i další prostory, kam se jednou přestěhuje, kavárna se možná rozšíří. Anebo se z horního patra stane například prostor pro komunitní akce.

Celá Cibulka projde náročnou rekonstrukcí. Hlavní etapy stavebních prací začnou na jaře 2024. Nakonec tu vzniknou pokoje pro rodiče, místnosti určené pro terapie nemocných dětí, stravovací prostory nebo sál sloužící především jako vzdělávací centrum. Prostředí nemá působit nemocničním dojmem, ale spíš vytvářet prázdninový pocit. Nová budova dětského hospice bude bezbariérovým zdravotnickým zařízením se společnými prostory a 12 pokoji v podle tvůrců projektu nejpůsobivější a nejklidnější části areálu.*

Zdroj: Czechcrunch

Úvodní foto: Vizualizace budovy hospice areálu Cibulka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down